Jak zwykle w takich zadaniach : s= v*t ( fizyka)
1 samochód −−−z A do B , 2 samochód −− z B do A
oznaczamy:
s1=v1*3 s2= v2*3
1 samochód przejechał drogę s1 +s2 w czasie 7,5 h
to: 3v1 +3v2= 7,5*v1
rozwiazując to równanie:
v2= 1,5 v1
| s1+s2 | 3v1+3v2 | 3V1+4,5v1 | ||||
zatem: t2= | = | = | = 5 h | |||
| v2 | v2 | 1,5v1 |
Dzięki
nie czaje tego zadania zabardzo.
do momentu spotkania przebyli trasę :
pierwszy s1 a drugi s2 ( w tym samym czasie 3 h
zatem pierwszy dotarł do B , jak przebył jeszcze dodatkowo trasę s2
a drugi dodatkowo trasę s1
stąd s1+s2= 7,5*v1 −−−− dla pierwszego
a drugi s1+s2= t2*v2
masz układ równań i wyliczasz , i to wszystko