Proszę o natychmiastową pomoc
Ola: Proszę o pomoc, tylko o wytłumaczenie co trzeba dalej zrobić, jak obliczyć
motocyklista poruszajcy sie ze stala predkoscia przejechal droge z miasta A do miasta B w
ustalonym czasie. jesli jechalby z predkoscia o 2 km/h mniejszą, to czas przejazdu bylby o 15
minut dłuższy; gdyby zas jego predkosc byla o 8 km/h większa, to czas przejazdu bylby o 45
minut krótszyszy. z jaka predkoscia jechal motocyklista i w jakim czasie przebyl droge z A do
B? jak daleko jest z A do B?
s=vt
s=(v−2)*(t+15)
s=(v+8)*(t−48)
tylko że nie potrafię tego obliczyć...
Proszę o pomoc
18 lut 23:24
Ola: wiem że jest metoda wyznaczników, ale jej jeszcze nie miałam i dlatego nie wiem jak to
rozwiązać, pomożecie

Proszę..
18 lut 23:28
Ola:
18 lut 23:34
Ola: wiem że były zadania tego typu ale żadne nie było rozwiązane do końca..
18 lut 23:36
Basia:
jednostki muszą być takie same
15 min = 0,25 h
45 min = 0,75 h
s = (v−2)(t+0,25)
s = (v+8)(t−0,75)
s = vt
(v−2)(t+0,25)=vt
vt +0,25v−2t−0,5=vt
0,25v−2t=0,5
(v+8)(t−0,75)=vt
vt−0,75v+8t−6=vt
−0,75v+8t=6
rozwiąż układ niebieskich równań
18 lut 23:36
Ola: Dziękuję poradziłam sobie
18 lut 23:53