okręg w układzie współrzędnych
kasieńka:): Ile wynosi liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu (x+3)
2 + (y−1)
2=4 z osiami układu
współrzędnych

Jak to obliczyć?
18 lut 22:59
Mateusz: okrąg nie okręg

to na początek mozna zrobic to na dwa sposoby
I sposób
punkty wspolne z osią OY otrzymam wstawiając do równania okręgu za x 0 a więc
3
2 +(y−1
2) = 4
(y−1)
2 = −5 => równanie sprzeczne czyli punktów z osią OY nie ma
podobnie wyznacz punkty z osią OX tylko ze za y teraz podstawiam 0
(x+3)
2 + 1 = 4
(x+3)
2 = 3
x+3 =
√3 => 2 punkty przecięcia
II sposób to po prostu narysowac sobie ten okrąg i policzyc punkty wspolne
18 lut 23:05
18 lut 23:10
Mateusz: Spokojnie nie jestem polonistą więc zartuje heh
18 lut 23:12
kasieńka:): (y−1)2 = −5 => równanie sprzeczne czyli punktów z osią OY nie ma
a skąd wiesz że to jest równanie sprzeczne?
18 lut 23:18
18 lut 23:18
Mateusz: nic co podniesione do kwadratu nie moze byc ujemne
18 lut 23:19
Mateusz: znaczy kazda liczba podniesiona do kwadratu nie jest ujemna
18 lut 23:21
kasieńka:): rozumiem

A jeszcze jedno pytanko

x+3 = √3 <= czemu zostawiłeś to w takiej postaci a nie podniosłeś do kwadratu?
Wiem wiem, ciemna masa ze mnie
18 lut 23:27