Zbadaj czy ciag jest ograniczony
Damian: a
n=
(n+1)2(n2−3)
Pomoże ktoś? Jutro ostatni termin zaliczenia
19 lut 18:31
kaś: popraw ten zapis bo nie widzę i ciężko coś powedzieć
19 lut 18:38
Damian: | | ( n + 1 )2 | |
an = |
| |
| | ( n2 − 3 ) | |
Prosiłbym też o wyjaśnienie dokładnie krok po kroku. Z góry dzieki
19 lut 19:36
kajko:
ciąg a
n jest ograniczony , jeżeli jest zbieżny
liczysz granicę
| | n2+2n+1 | | | |
dla n →∞ liman= |
| = |
| =1
|
| | n2−3 | | | |
więc ciąg a
n −− jest ograniczony, bo ma stałą granicę = 1
19 lut 19:57