Miś pomół Jolce, może pomoże i mi ?
ewe: Ciagi.
Myslalam ze to rozumiem ale teraz widze ze nie ...
1. zaczynajac od wyracu a3 oblicz sume dziewieciu kolejnych wyrazow ciagu arytmetycznego ( a
n ) jezeli wiadomo ze a1 = 2 i roznica r = 12
2. marta przygotowujac sie do egzaminu postanowila przez kolejne 28 tyg rozwiazywac zad qg
zasady : w pierszym dniu rozwiaze 5 zad, w 2 tyg o dwa wiecej itd. ile zad rozwiaze marta w
zaplanowanym czasie ?
3. wykaż ze ciag ( an ) ktorego suma n poczatkowych wyrazow wyraza sie wzorem Sn= n2 + 3n
dla kazdego n∊ N+ jest ciagiem arytmeczycznym.podaj jego pierwszy wyraz a1 i roznice r.
18 lut 21:50
ewe: nikt nie pomoze ?
18 lut 22:06
Miś: W 1 zadaniu to tą sume obliczycz licząc najpierw sumę 9 i odejmujesz od tego sumę 3.
W 2 zadaniu a1=5, r=2, n=28
W 3 zadaniu skorzystaj z tego że an=Sn−Sn−1, potem badacz czy an+1−an =const...
18 lut 22:17