matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 984,
983
,
982
,
981
,
980
,
979
,
978
,
977
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Katarzyna:
jak najprosciej policzyć granice tej funkcji? lim
3
√
x(x+1)
2
−
3
√
x(x−1)
2
1
Michał:
Witam . Mam pewne pytanie. mam 37 arkuszy maturalnych . tylko nie wiem co to za zbior zadan i wydawnicwo. orientuje sie ktos moze ? prosil bym o odp
2
sylwiaggg1:
Na początku roku komputer kosztował 3400 zł, a drukarka 600 zł po upływie roku cena komputera zmalała o 5 %, a cena drukarki o 8% .
0
LOLA:
/proszę o pomoc ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać .... Obrazem okręgu o równaniu x
2
+ y
2
− 7x +10y + 1
1
4
= 0 w jednokładności o środku S =
1
gosia:
proszę o pomoc w rozwiązaniu całki
5
Kamil:
Mam troche głupią prośbę, ale dla pewności przyszedłem zapytać mądre głowy
Chodzi o coś takiego:
2
Didi_CCh:
Nie było mnie na początku nowego rozdziału ,byłem chory i nie wiem co z tym zrobić. Proszę o wytłumaczenie
0
krzysiex:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których równanie (x−3)(2m−8)(x−ImI)=0 ma dokładnie dwa rozwiązania ? ...
1
baska:
mi graniastoslupa prawidłowego czworokątnego na jakiś prostych przykładach bo ani w zab nie rozumiem o co chodzi
2
Sock:
Mam jutro poprawę sprawdzianu i kompletnie nie wiem jak wykonać to zadanie
POMOCY
14
Meg:
3 zadania z ostrosłupów − na jutro!
1
PITER:
Zadanie 15
1
PITER:
Zadanie 21
0
Emi:
:::rysunek::: dany jest okrąg o środku O i promieniu 4. Z punktu P poprowadzono dwie styczne do tego okręgu w
0
PITER:
Zadanie 12
6
pomocy:
Dana jest funkcja
f(x)= (m−1)x
2
+ 3mx + 4 + 2m.
Dla jakich wartości parametru m jej najmniejsza wartość jest liczbą ujemną?
10
wajdzik:
Rozwiąż równanie:
8
Aga:
Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4. Wysokość ta dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki, z których jeden ma długość 2. Oblicz długość
3
godzio187:
π
Narysuj wykres funkcji f(x)=tg(
*[x]) gdzie x = <−4,6)
4
0
Mateusz:
∫
2x
3
+x
2
+3x+9
x
3
−x
2
+4x−4
dx
7
wajdzik:
Rozwiąż równanie:
0
Emi:
Dany jest ciąg arytmet. o pierwszym wyrazie rownym 1. Suma poczatkowych dziesieciu wyrazow tego ciagu jest czterokrotnie wieksza od sumy poczatkowych pieciu wyrazow. Sprawdz czy suma
1
Patryk:
log
2
3
x + 2log
3
x − 8 = 0
4
Szymek:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
+x+m
2
−m+
1
4
. Dla jakich wartości parametru m jej najmniejsza wartość należy do przedziału <2;6> ?
2
ziba:
1. Oblicz odległości podanych poniżej punktów od początku układu współrzędnych.
3
PITER:
Zadanie 18
6
Kipic:
:::rysunek::: Hardcorowe zadanie:
7
aparatka:
Wykaż ze
4
Emi:
pomoze ktos?
potrzebuje szybko odp... Dla jakich wartosci wspolczynnika k funkcja y=x2 − kx + 4 nie ma miejsc zerowych? Wiem tyle, ze
1
Jacek131193:
a)y=X
2
+x
0
Łukasz:
pomiary prędkości dla stu samochodów osobowych na pewnym odcinku autostrady dały wyniki: prędkość w km/h 60−80 80−100 100−120
8
Maciek:
Dla argumentu 6 wartość funkcji kwadratowej f(x)=x
2
−(b+1)x+1 jest równa 19. Wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja f oraz funkcja kwadratowa g(x)=2x
2
+1 przyjmuję tę
0
kOMIN:
Mam obliczyć granice
0
yps:
log
2
6 3 + log6 16
może ktoś pomóc w obliczeniu?
log6 3 * log6 48 +log
2
6 4
3
Emi:
sory ze sie powtarzam, ale serio wychodzi mi kosmos jak robie to zadanie... prosze o pomoc! Na początku sierpnia ceny jabłek i gruszek były takie same. W ciągu miesiąca cena gruszek spadła
1
Damianek:
:::rysunek::: W narysowanym obok trójkącie dorysuj trzy odcinki tak aby otrzymać siatkę ostrosłupa
5
maciek:
obwód trójkąta prostokątnego jest równy 36 cm. Środek ciężkości tego trójkąta znajduje się w odległości 5cm od wierzchołka kąta prostego. Oblicz długość:
1
Siti:
Wykaż, że jeśli 8
x
=27 i y=−log4(9) to 2
x
−
2
y
=27
2
Mietek:
W szufladzie znajdują się skarpetki zielone i niebieskie. Zielone skarpetki są co najmniej dwie, a niebieskich było dwa razy więcej niż zielonych. Z szuflady w sposób losowy wyciągniętą
3
dominika:
koło o średnicy 6 podzielono na trzy wycinki . Pole dwoch z nich są odpowiednio równe 5π i 3 π. Oblicz dlugość łuku trzeciego wycinka .
0
magdzia:
b) \frac{15\cdot5
7/6
−50 \sqrt[6]{0,2
−1
}} {625
−1/6
\cdot 5
−4/3
\div 25
−3/2
} Prosiłabym jeżeli jest taka możliwość o zrobienie tego. Bardzo dziękuję
0
nano93:
rozwiaz nierownosc : 3< −4(3−x) 2 − (2x+3)(3−2x)
0
Kaśkaaa:
1. Rozwiąż równanie: 3 przez x − 1 − 4x − 1 przez x + 1 = x
2
+ 5 przez x
2
−1 − 5 2. Rozwiąż nierówność: 4 − x przez x
2
− 2 przez x ≥ 1
4
Justyna:
Zasolenie Morza Martwego wynosi około 30%. Ile kilogramów wody z Morza Martwego potrzeba, aby po całkowitym jej odparowaniu pozostało 0,6kg soli?
46
Mateusz:
Błagam mam jutro poprawe spr. proszę o pomoc.
3
dominika:
Koło o promieniu 4 cm zostało podzielone na trzy wycinki , których stosunek pól jest równy 1:#:$. blicz pole każdego wycinka
1
nano93:
rozwiaz nierownosc: (2√3 −x)2 ≥ (x−3√3)2
0
magdzia:
15 • 5
5
/6 − 50 6p{0,2
−
1
7
Krystian:
znaleźć ekstrema funkcji
1
Jaaaaa :D :
2
√
3
+
√
3
=
0
Sock:
WIELOMIANY 1. Wyznacz współczynniki b i c tak aby wielomian W(x) * F(x) − H(x) był wielomianem zerowym
0
kaziolo:
1
x
2
−4 +
√
4−2x
=0
3
Patra....!:
.....? Patra....!: ktore z podanych wyrazen algebraicznych przyjmuje dla x=5 i y=1/2
1
carb:
Liczby a,b,c sa kolejnymi wyrazami rosnacego ciagu geomerycznego oraz pierwszy, drugim i czwartym wyrazem ciagu aryt. WYZNACZ TE LICZBY jezeli 2a+b+c=12
1
maślanaa:
Okrąg o środku S= (−4, −3) nie ma z osią OX punktów wspólnych. Promień okręgu spełnia warunek :
16
m:
jaką długość ma promień koła wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach 5cm, 12cm, 13cm?
21
Ann:
Trudne
Podaj wzór funkcji której wykres otrzymano w wyniku przekształcenia paraboli o równaniu
5
ool:
proszę o pomoc
witam gdzie znaleźć przykłady z nierównościami kwadratowymi gdzie wył sie czynnik przed znak
0
Beata:
Jeżeli f'(x) = x
3
to jaka jest jej funkcja pierwotna f(x) ?
0
Hela:
Kąt α jest ostry sinα/cosα +cosα/sinα=2 oblicz wartość wyrażenia sin α x cos α.
0
Noxer:
Jak zapisać inaczej log
2
3
x?
2
Kosiec:
Przez które ćwiartki układu współrzędnych przechodzi prosta opisana równaniem y=ax+b, a<0 , b>0 ?
3
iLoveMath:
jedno proste głupie pytanie,
6
XeloX:
nikt mi nie pomoże bardzo proszę
nie rozumie tego
1
PITER:
Zadanie 25
4
daisy:
Jak to rozwiązać ?! Trapez w którym jedna z podstaw jest o 4cm dłuższa od drugiej, podzielono przekątną na dwa
3
emily:
Liczby dodatnie x, y, z są wyrazami ciągu geometrycznego o numerach równych odpowiednio a, b, c, a liczby a, b, c są˛ kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wykaż, że
0
Kosiec:
Okrąg o środku S= (−4, −3) nie ma z osią OX punktów wspólnych. Promień okręgu spełnia warunek : A) r>3
6
Kipic:
punkt S(2;3) jest punktem przeciecia przekatnych rownolegloboku ABCD oraz AB=[8,4] BC=[2;6] Oblicz:( BC i AC to wektory, jak sie robi te strzalki u góry
):
2
PITER:
Zadanie 23
0
rafal:
Znaleźć objętość prostopadłościanu znając długości przekątnych ścian bocznych: d1,d2,d3
3
dominika:
:::rysunek::: pole wycinka kołowego , któremu odpowiada kąt środkowy o mierze 72 stopni ( rysunek obok ) jest
3
marssa:
Środek okręgu o równaniu x2 −8x+y2−4y+11=0 należy do prostej opisanej równaniem: a) 2x−y+6=0
0
Emi:
Prosze o pomoc... Dla jakich wartosci wspolczynnika k funkcja y=x
2
− kx + 4 nie ma miejsc zerowych?
1
Emi:
Dany jest ciąg a
n
= (n+1) / n . wyznacz wzór ogólny ciągu b
n
= a
n
+
1
− a
n
. odp podaj w najprostrzej postaci. prosze o pomoc!
0
ool:
witam gdzie znaleźć przykłady z nierównościami kwadratowymi gdzie wył sie czynnik przed znak
2
Emi:
Prosze o pomoc! Nie czaje jak rozwiązywać tego typu zadania... : Liczby: 3, b, c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny. Te same liczby są w podanej kolejności
1
PITER:
Zadanie 24
1
ool:
witam gdzie znalezc przyklady z nierownosciami kwadratowymi gdzie wył sie czynnik przed znak pierwiastka?
1
mat:
Hej czy dobrze policzylem pochodne czastkowe?
0
natalia:
wartość wyrażenia p3[3
3
8
+(−3)
2
*1,5−(1−2,25)
2
8
xF:
dana jest funkcja f(x)= 2x
2
− 4x + 1. Oblicz największą wartość funkcji w przedziale <0, 3> Pomocy
0
natalia:
oblicz
21
Licealista:
Chemia mole
4
Wanda96:
:::rysunek::: Proste AE, AD, BC są styczne do okręgu. Odcinek AD ma długość 17 cm. Oblicz obwód trójkąta
0
Emi:
Na początku sierpnia ceny jabłek i gruszek były takie same. W ciągu miesiąca cena gruszek spadła o 38%, a cenę jabłek dwukrotnie obniżono o 20%. Które owoce są tańsze po zmianach?
1
marssa:
Punkt P=(√3, b)należy do prostej o równaniu − √2x −2y +6 =0. Rzędna punktu P jest równa ?
16
Lolek:
Jak mam policzyć szybkim sposobem 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+...+2013 ?
4
Zieelona:
Jak zrobic te zadanie?
3
nano93:
podaj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a: 3x+2a=3+6ax
0
rose:
Dwa boki trójkąta mają długości 3
√
3
i 6, a kąt między nimi zawarty ma miarę 30 stopni. Oblicz wszystkie wysokości tego trójkąta.
1
marssa:
Punkty A = (−2,2) i C= (−4,6) oznaczają przeciwległe wierzchołki kwadratu. DŁuośc boku tego kwadratu wynosi
5
Kence :
Prosze o pomoc
2
smutna:
całka oznaczona od 2 do 1 xlnx
4
Amm:
prosze o pomoc
0
Kence :
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 18cm2 wysokośc przeprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4 cm oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie jak to obliczyć co z
11
Łukasz:
Proszę o pomoc Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale (2,8)
48
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
4
wajdzik:
Rozwiąż równanie:
9
Karolina:
prosze o pomoc
√
4x+2
+
√
4x−2
= 4
3
dan io:
a) an = 2n − 8
1
Lollek:
Pole postawy graniastosłupa prawidwdłowego trójkątnego to 32
√
3
. a jego pole powierzchni bocznej to 240cm. Olicz objętość tego wielościanu.
1
Lollek:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wiedząc, że a)ma taką samą objętość jak sześciań o krawędzi 8
1
pandzik:
Witam mam pare zadan z ekonomii matematycznej do rozwiazania moge zaplacic prosze o kontakt na kondzikson721@gmail.com
0
kolega:
poprosze zeby ktos mi rozpisał downolny wielomian 3 stopnia, pochodne i jego ekstrema
prosze o jak najszybszą odpowiedz
chodzi mi o jakis przykład i obliczenie ekstremum
5
Kamil:
Wykaż, że jeżeli log
2
3=a to a) log
6
2=1/(a+1)
0
ola:
W trójkącie prostokatnym równoramiennym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest o 0,5 dm krótsza od przyprostokatnej. Oblicz obwód tego trójkąta. Podaj przybliżenie
1
nano93:
rozwiaz nierownosc: −4x
2
+4x −1>0
4
marta:
prosze o pomoc
Zapisz wyrażenie w postaci iloczynowej.: (m+1)
2
−(n−1)
2
8
Mimi:
Ciąg an jest arytmetyczny i Sn=a1+a2+..+an. Znajdź pierwszy wyraz i różnice wiedząc że Sn=4n
2
−9n
0
nano93:
rozwiaz nierownosc: (2
√
3
−x)
2
≥ (x−3
√
3
)
2
0
nano93:
rozwiaz rownanie: (x+3)(x−3)=x(x+9)−9(x+1)
0
nano93:
rozwiaz nierownosc : 3< −4 razy (3−x) 2 − (2x+3) razy (3−2x)
2
elka777:
wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn=3n
2
-n. określ monotoniczność ciągu.
5
Assa:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
1 + ctg
2
x
1) sin
2
x − cos
2
x =
cos
2
x
1
sinx
2)
+ ctgx =
sinx
1 − cosx
3) sinx cosx + tgx = tgx(cos
2
x + 1)
2
wera:
W pewnym prostokącie długość jednego z boków zwiększono, a drugiego zmniejszono o tę samą pierwszą liczbę procent x. Ile wynosi x, jeśli pole powstałego w ten sposób prostokąta jest
6
ventura:
100
√
jak to policzyc ze 100 to 10 a jak z 3 zostawic?
3
6
marssa:
Środkiem okręgu o równaniu x
2
+ 20x + y
2
− 14y = 0 jest punkt a. A=(20,−14)
2
wera:
W ćwiartkę okręgu o promieniu 1 wpisano okrąg. Jaki jest jego promień?
6
Patri:
Było już ale chcę dopytać.
2
zylka:
Witam. Proszę o pomoc w zadaniu. Rozwiąż nierówność: l2−xl + lx+2l ≤ 2x + 4
2
Sunortas:
(
2n
2
= sin n
4n
2
− 1
)
10
Ania :
wytłumaczcie mi cos z ciagówPROSZE. mam takie zadanie
blicz: lim ( 1+ 6 )
n
4
jak to zrobić:
log
3
(10−3
x
) ≥ 4
log
4
(2−x)
0
Łukasz:
pomiary prędkości dla stu samochodów osobowych na pewnym odcinku autostrady dały wyniki: prędkość w km/h 60−80 80−100 100−120
6
blan:
Wyznacz liczbę rozwiązan równania w zależności od parametru a 1. 3x−1=a+2−ax
4
Sunortas:
lim n →
∞
(
n−1
n
)
2n+1
2
ewelina:
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych dla kąta ostrego jeżeli: sinα=
3
5
4
sol:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie dwucyfrowej iloczyn jej cyfr,np f(23)=6. Dla ilu argumentów funkcja f przyjmuje wartości parzyste?
0
Łukasz:
dla wybranej losowo próby 25 dyrektorów w pewnym przemyśle obliczono średnią 42500$, przy odchyleniu standardowym 11690$
3
dan io:
a) 2/3x+6 + x/x2−4 − 1/x−2 b) x2−4/2x+10 : x2−3x+2/x2+5x
4
daniol:
Mam mały problem z obliczeniem
9
luki:
czy ktoś wytłumaczy mi zadanie 4 z matury o logarytmach? 2*log1/3 9?
2
tn:
Witam, Mam pytanie odnośnie matury. Chodzi mi konkretnie o szczególny typ zadania. A mianowicie,
4
krzysiek:
Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu kilku zadań z trygonometrii(mile widziane objaśnienia).
2
Szedol:
a) {y ≤ 2x−1
5
maupa:
Przekrój osiowy stożka jest trójkatem równobocznym o polu 4
√
3
oblicz jego pole i objętość
proszę o pomoc
3
Róża:
narysuj wykres funkcji f(x)=(1−x)
√
x
2
+2x+1
a)ile rozwiązań ma równanie f(x)=m w zależności od wartości parametru m?
3
luki4:
W trapezie prostkątnym wysokość ma długośc 3cm, dłuższa podstawa 12cm, a kąt ostry miare 30 stopni. Oblicz pole i obówd tego trapezu.
27
ooooo:
x
2
+ 4x − 6 ≤ 0 Δ=40
5
lisek:
Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym suma n poczatkowych wyrazów wyraza się wzorem Sn=9n+7n
2
/2. Róźnica tego ciągu jest równa ?
5
mała_1:
pan kościółek wpłacił do banku 1200 zł na 3 miesiące . oprocentowanie lokat w stosunku rocznym w tym banku jesr równe 6%.Oblicz jaką kwotę otrzyma z banku po upływie jednego kwartału
1
di:
wykres funkcji g otrzymano przez przesunieciewykresu funkcji f
odaj wektor przesuniecia a)f(x)={x=1] g(x)=[x=3]−4 te nawiasy to wartosc bezwzgledna nie umiem inaczej
2
ewelina11:
1.Punktem wspólnym prostych okreslonych równaniami y=x+3 i y−6=0 jest punkt: 2.Jezeli punkty M=(−4,−3) i N=(−4,3) należą do prostej k, to prosta k określona jest równaniem:
1
Marta:
:::rysunek::: Wyniki w tabeli obok powstały na skutek zwiększenia iloczyny liczb znajdujących się w szarych
7
Szedol:
A) {2x+y=8
5
Szedol:
a) y >x−1 b) y< −2+2
3
Midgard:
jak obliczyć 49999989
2
− 50000011
2
2
student:
y=arctg
1
x
5
Łukasz:
Wadliwość pewnego produktu wynosi 20%. jeżeli losujemy z pewnej produkcji 7 sztuk towaru to prawdopodobieństwo tego, że
2
PITER:
Zadanie 3
2
pszystoiny nieznajomek:
uzasadnij że trójkąt o wierzchołkach A(−2,1) B(−1,5) i C(−5,7) jest rozwartokątny. oblicz sinus kąta ABC oraz promień okęgu opisanego na tym trójkącie.
5
Jackob:
Witam
3
PITER:
Zadanie 4
1
PITER:
Zadanie 6
5
ooooo:
rozwiąż nierówność y = x
2
+ 4x − 6
8
stilla sanguinis:
zaokrąglić do 2 cyfr znaczących 4643,11
3
PITER:
zadanie 10
1
PITER:
Zadanie 5
1
PITER:
Zadanie 9
6
hiyuna:
bardzo bardzo proszę, zostało mi pół godziny a nie wiem nic poza zadaniem 1 :
2
na.pomoc.:
Wyznacz wyraz rozwinięcia (x
3
+
1
x
)
15
∧ (x≠0), który zawiera x
5
5
Paula:
sprawdź czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Je sli tak, określ krotność tego pierwiastka:
5
wiesia:
Rzucamy 3 razy szescienna kostka do gry.Ile jest mozliwych wynikow
?
2
pszystoiny nieznajomek:
x−3
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log
(2x+6)
x+2
3
pszystoiny nieznajomek:
dana jest funkcia f(x)=log(1/2x
2
+(m+1)x−m−1). dla jakich wartości parametru m dziedziną tej funkcji jest zbiur liczb rzeczywistych?
7
katarzyna:
A(1,8) B(5,4)
1
f123214:
Stożek o wysokości 4 i promieniu podstawy 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek stożka i cięciwę podstawy nie będącą średnicą. Pole otrzymanego przekroju jest
2
jajature:
ile to jest: 4(2+log
2
x)=0 ?
3
maniaangelo:
ile wynosi liczba 125 do potegi minus 2/3
1
jajature:
rozwiąż równanie log
2
(3−2log
9
x)=1
15
Mo:
Dlaczego w tym zadaniu jest wiadome ze S jest środkiem boku BC
Skąd to wynika? http://www.zadania.info/7302070
1
Kinga:
Proszę o pomoc w roziązaniu tych zadań testowych z wielomianów.
1. Niech W(x)=x5 −1, P(x)=3x2 +2x −√x, Q(x)=0, F(x)=2
7
rrr:
Świeży arbuz ważył 4 kg, W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z 99% do 98,(6) % jak zmieniła się masa tego arbuza.
4
Olcia:
5
JA:
MAJAC WSPOŁRZEDNE −2,O 2,2 −2 NA OSI OY TYLKO DOKONAJ TRANSLACJI DANEGO WYKRESU FUNKCJI fx O WEKTOR −2,−2
3
Olcia:
Proszę bardzo o pomoc
6
Kiui:
Witam. Proszę o pomoc w całkach ale jak by ktoś mógł to zrobić w sposób punktowy oblicz to zrób tak. I
4
gość:
4
gość:
3
Kuleczka:
|x+5|<|x+1| co robić w takim przypadku?
3
bar80:
W trapez równoramienny o obwodzie 20 i przekątnej długości
√
41
można wpisać w okrąg. oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od prostych zawierających jego boki
1
babyclon:
M−ty wyraz postępu geometrycznego równa się n zaś n−ty wyraz tegoż ciągu równa się m. Znaleźć pierwszy wyraz i wykładnik (iloraz) tego postępu. Jaki to postęp i dlaczego?
8
Julka:
Wykonaj dzielenie wielomianów: (x
6
−y
6
) : (x
3
−2x
2
y+2xy
2
−y
3
)
6
seba:
5−
3x−13
7
=3x
tego nie mogę nawet zacząć
1
Karolina :
Zadanie . Ktoś pomoże? Krawędz boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do podstawy pod kątem 45
2
Julka:
Oblicz:
3
jaś:
Jaką kwotę wpłacono do banku, przy oprocentowaniu rocznym 1,9%, jeżeli po upływie 4 miesięcy wypłacono odsetki w wysokości 450zł (nie uwzględniając podatku od odsetek).
3
mafmat:
Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 4, a kąt zawarty między nimi ma miarę . Oblicz najmniejszą możliwą wartość obwodu trójkąta.
5
paula:
2
√
2
−3*2
√
2
*1+3*
√
2
*1−1=?
3
ata:
Sprawdż podane tożsamości a) sin
4
x−cos
4
x=sin
2
x−cos
2
x
1
tequila:
Proszę o pomoc. Dopisz dwie następne liczby w ciągu i wyjaśnij regułę tworzenia ciągu. Ciąg: 6, 12, 16, 18, 26,
4
mona:
liczba 120 jest o 50% większa od liczby x. powinno wyjść x=80 ale nie wiem jak to wyliczyć:(
3
Kaszel:
Czemu:
5
Witam:
Krawędź sześcianu jest o 4 krótsza od jego przekątnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu
2
kornik :
6
wojtek:
Wyznacz te wartości parametru p, dla których liczba 5 należy do dziedziny funkcji f(x)=
√
(x−p−1)(x+p+3)
38
wajdzik:
Rozwiąż równanie:
10
Licealista D:
Z liczb a, b, c tworzymy ośmiomiejscowy ciąg (np. abcbabab). Oblicz prawdopodobieństwo, | że obok siebie nie będzie 3 tych samych liczb (np. aaaabcab)
8
Konrad:
WItam, w zadaniu "Na spotkanie przybyło osiem osób, oblicz prawdopodobieństwo że każda osoba urodziła
archiwum 984,
983
,
982
,
981
,
980
,
979
,
978