WIELOMIANY
Sock: Mam jutro poprawę sprawdzianu i kompletnie nie wiem jak wykonać to zadanie

POMOCY
1. Wyznacz współczynniki b i c tak aby wielomian W(x) * F(x) − H(x) był wielomianem zerowym
jeśli:
W(x)= −3x +5 F(x)= x
2 +bx +c H(x)= −3x
3 −x
2 −2x +20
12 mar 17:47
PW: Wymnożyć cierpliwie W(x)•F(x) − skoro to ma być równe H(x) dla każdej x∊R, to współczynniki
tych wielomianów przy odpowiednich potęgach muszą być równe (m. in. 5c=20).
12 mar 18:23
CzikiCzing: Zatem:
W(x) * F(x) = (−3x +5) * (x2 + bx + c) = −3x3 −3bx2 −3cx + 5x2 +5bx +5c
W(x) * F(x) − H(x) = −3x3 −3bx2 −3cx + 5x2 +5bx +5c − ( −3x3 − x2 − 2x + 20)=
= −3x3 −3bx2 −3cx + 5x2 +5bx +5c + 3x3 +x2 +2x −20 =
= −3bx2 −3cx + 5x2 +5bx +5c + x2 +2x −20
Jeśli ma być wielomianem zerowym, to: −3bx2 −3cx + 5x2 +5bx +5c + x2 +2x −20 = 0
Następnie porównujesz współczynniki przy potęgach:
−3bx2 = − 6x2 −3cx + 5bx = −2x 5c=20
3bx2 = 6x2 −3c + 5b = −2 c=4
3b = 6
b = 2
Wstawiamy wyznaczone wartości b i c do ostatniego równania sprawdzając, czy poprawnie zostały
wyliczone:
−3*(4) + 5*(2) = −2
− 12 + 10 = −2
−2 = −2
Jest ok.
Powodzenia jutro na poprawie.
12 mar 18:59