Ciągi arytmetyczne
Mimi: Ciąg an jest arytmetyczny i Sn=a1+a2+..+an. Znajdź pierwszy wyraz i różnice wiedząc że
Sn=4n2−9n
9 kwi 10:39
ICSP: S1 = a1
S2 = a1 + a2 = a1 + a1 + r. Liczysz najpierw S1 i masz już a1 później liczysz S2 i
liczysz r.
9 kwi 10:43
Mimi: nie czaję
9 kwi 10:44
ICSP: To policz a1. Wystarczy tylko podstawic za n 1.
9 kwi 10:45
Mimi: Ale jak mam to policzyc?
9 kwi 10:46
ICSP: Sn = 4n2 − 9n
S1 = 4(1)2 − 9*1
9 kwi 10:47
Mimi: S1=−5 i co dalej?
9 kwi 10:51
ICSP: S1 = a1 tak jak wyżej napisałem czyli masz już a1
teraz w taki sam sposób policz S2 tylko zamiast 1 wstaw 2
9 kwi 10:58
Lolek: Jak mam policzyć szybkim sposobem 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+...+2013
?
12 mar 16:12