Środek okręgu o równaniu x2 −8x+y2−4y+11=0 należy do prostej opisanej równaniem:
marssa: Środek okręgu o równaniu x2 −8x+y2−4y+11=0 należy do prostej opisanej równaniem:
a) 2x−y+6=0
b)−2x−y−6=0
c)2x−y−6=0
d)−2x−y+6=0
12 mar 17:18
Ann: wyznacz środek okręgu i sprawdź do której prostej należy
12 mar 17:21
Kipic: x2−8x+y2−4y+11=0
(x−4)2 + (y−2)2=9
S=(4;2)
i teraz podstawiamy po kolei z punktu S x pod przedstawione rownania i sprawdzamy czy y sie
zgadza:
czyli :
2x−y−6=0
2*4−y−6=0
8−6=y
y=2 wiec podunkt C
12 mar 17:24
pigor: ..., otóż,
x
2 −8x+y
2−4y+11=0 /+5+4 ⇔ x
2−8x+16+y
2−4y+4= 9 ⇔ (x−4)
2+(y−2)
2=9 ⇒
⇒
S=(4,2) − środek okręgu , który należy do prostej
c), bo 2*4−2−8=0 . ...
12 mar 17:25