funkcja
xF: dana jest funkcja f(x)= 2x
2 − 4x + 1. Oblicz największą wartość funkcji w przedziale <0, 3>
Pomocy
12 mar 10:50
aniabb:
policz w krańcach czyli f(0) i f(3)
a potem sprawdź czy wierzchołek należy do przedziału jeśli tak to jeszcze f(xw)
12 mar 10:52
xF: hmm?
12 mar 15:15
Ann: za x podstaw sobie skrajne punkty czyli 0 i 3.
jak już policzysz to wykorzystaj wzor na wierzchołek paraboli W(p,q)
12 mar 15:23
xF: f(0) = 1
f(3) = 7
Δ = 2
√2
p = 4/4 = 1
q = 2
√2/8
co mi to dało?
12 mar 15:44
Mila: Naszkicuj wykres funkcji, zrozumiesz radę Ani.
12 mar 15:58
xF: help ;s
12 mar 15:58
Ann: czyli masz punkty (0,1) (3,7) (1,√2/4)
Jak widzisz ostatni punkt to wierzchołek, współrzędna x to 1 czyli zawiera się w podanym
przedziale.
Parabola skierowana jest do góry bo 2>0 tak więc największa wartość będzie to f(3) czyli 7
12 mar 16:13
Mila:

f(x)= 2x
2 − 4x + 1. Oblicz największą wartość funkcji w przedziale <0, 3>
Jeśli nie umiesz rozwiązywać tego typu zadań, to pierwsze z nich trzeba rozwiązać z rysunkiem.
wykresem funkcji f(x)=2x
2 − 4x + 1jest parabola skierowana ramionami do góry.
W wierzchołku ma wartość najmniejszą, zatem badamy, czy wierzchołek znajduje się w zadanym
przedziale
| | 4 | |
xw= |
| =1∊<0, 3> , zatem dla x=1 ta funkcja ma wartość najmniejszą |
| | 2*2 | |
y=2*1−4+1=−1
Obliczamy wartości na końcach przedziału
f(0)=1 i f(3)=2*3
2−4*3+1=7
f(0)<f(3)
7 wartość największa f(x) w przedziale <0, 3>
Gdybyś miała przedział np.<3,5> to w tym przedziale nie ma wierzchołka i liczysz tylko na
końcach przedziału.
12 mar 17:10