pomocy!!!!
ewelina: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych dla kąta ostrego jeżeli:
sinα=35
cosα =1/2
tgα=√5
ctgα=√2/3
12 mar 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
sinx = a
to z jedynki trygonometrycznej wynika, że: cosx =
√1−a2
| | sinx | |
w takim razie tgx = |
| = .... |
| | cosx | |
| | cosx | | 1 | |
oraz ctgx = |
| = |
| = ... |
| | sinx | | tgx | |
analogicznie drugi przyklad
trzeci i czwarty
| | sinx | |
tgx = |
| = a ⇒ sinx = a*cosx ... i 'wkładasz' to do jedynki trygonometrycznej |
| | cosx | |
12 mar 13:51
Eta:
| | 4 | | 3 | | 4 | |
a) cosα= |
| , tgα= |
| , ctgα= |
| |
| | 5 | | 4 | | 3 | |
b) ..........
c)...........
d)..........
Powodzenia
12 mar 14:51