Geometria analityczna
Kipic:

Hardcorowe zadanie:
Dane sa wspolrzedne wierzcholkow A(−3;−2) i C(2;8) trapezu ABCD . OBlicz wspolrzedne punktu
przeciecia przekatnych tego trapezu jezeli podstawa AB jest 4 razy dluzsza od podstawy DC
wiec walnalem przykladowy rysuneczek

:
obliczylem ze wektor AB =[5;8] a takze wiem ze :
AB = 4DC
ale co dalej prosze o wskazowke >>

<<
12 mar 17:58
Kipic: Juz rozwiazalem
12 mar 18:12
Ann: to się podziel teraz
12 mar 18:20
Kipic: wiec tak robilem mammy znalezc punkt S(x;y) przeciecia dwoch przekatnych i wiemy ze podstawa
dolna jest 4 razy dluzsza od gornej wiec:
AS = 4 * SC (wektory)
[x+3=y+2]=4*[2−x;8−y]
x+3=8−4x
y+2=32−4y
5x=5
5y=30
x=1
y=6
S(1;6)
Tak chyba najp[rosciej zrobic
12 mar 18:28
Mila: AB
→≠[5,8]?
AC
→=[5,10]
O − punkt przecięcia przekątnych.
Napisz jakie wsp. ma punkt O.
12 mar 18:29
Mila: Już widzę. Ładnie.
12 mar 18:31
Kipic:
12 mar 18:34
Lukasz: Jak "działa" wektor na takim przykładzie? Skąd wiadomo że odcinek z wierzchołka do środka to
długość 4*odległość środka do przeciwległego wierzchołka?
2 cze 17:13
Lukasz: Już rozumiem
2 cze 17:27
jaros: Własnie ja mam pytanko, skąd on wyliczył wektor AB? i jak rozumiem potem jest jednokłądność,
ale z czego wziął tak?
2 cze 17:37
Lukasz:

Skoro abs ≈ scd ⇒ AS→=4*SC→ AC→=AS→+SC→ ⇒ AC
→=5SC
→ to wtedy AS
→=
45AC
→
wektor AC = [2+3,8+2] = [5,10]
i liczysz wektor AS[a,b]
[a,b] = [5*4/5,10*4/5] ⇒ a=4 b=8
AS
→ = [x+3=4 , y+2=8] (x i y punktu S)
S=(1,6)
2 cze 18:06