równanie
rrr: Świeży arbuz ważył 4 kg, W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z 99% do
98,(6) % jak zmieniła się masa tego arbuza.
18 mar 16:56
rrr: proszę o pomoc w rozwiązaniu
18 mar 17:04
rrr: Witam , bardzo proszę o pomoc
Świeży arbuz ważył 4 kg, W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z 99% do
98,(6) % jak zmieniła się masa tego arbuza.
18 mar 17:12
Godzio:
Masa sucha: 1% * 4 kg = 0,04kg, masa ta się nie zmienia więc:
| | 1 | | 4 | | 4 | |
1 |
| % * x = 0,04 ⇒ |
| x = |
| ⇒ x = 3 kg
|
| | 3 | | 300 | | 100 | |
Masa zmniejszyła się o 1kg
18 mar 17:55
rrr: dziękuję bardzo za rozwiązanie.
18 mar 22:38
x: 99% = 3,96 kg zatem 98,(6)% = x
x = ( 98,6 *3,96 ) / 99
x = 3.944
nowa masa 3,944 + 0,04 = 3,984 (około) kg tyle waży cały arbuz po utracie wody
22 lis 23:06
Matuszek: Na każdej stronie odpowiedz do tego zadania jest taka sama, a przeciez to nielogiczne. Wyschlo
1/3 procenta wody i od razu cwierc arbuza ubylo? Ludzie zastanowcie sie
Masa wody to 99% z 4kg czyli 3960g
Czyli 99/100 to 100% masy wody
98 i 2/3 to x% procent masy wody
Mnozymy na krzyz, wychodzi 3906,96g czyli tyle wazy woda w arbuzie po ubytku
Dodajemy 40 g suchej masy czyli arbuz wazy teraz 3946,96g
Masa arbuza zmalala o 54,04g
11 mar 20:02
PW: Pojęcie, co jest "logiczne", a co "nielogiczne" w potocznym tego słowa znaczeniu to rzecz nomen
omen zawodna.
Popatrz na to w ten sposób: arbuz to "prawie sama woda". Nawet gdyby ubyło połowę wody, to
dalej jest to "prawie sama woda". Takie spojrzenie na to zielone stworzenie każe zachować
daleko idącą ostrożność w ocenie "na oko", czyli "logicznie".
Tylko poprawny rachunek da poprawną odpowiedź.
W Twoim rozumowaniu nie jest poprawne stwierdzenie "98 i 2/3 to x% masy wody". 98(6)% to
stosunek procentowy wody w wyschniętym arbuzie.
12 mar 10:58