oblicz pole i dlugosc
Zieelona: Jak zrobic te zadanie?
Na okregu o srodku O opisano trapez rownoramienny ABCD , w ktorym AB i CD są podstawami
i AB > CD. Oblicz pole i długość przekątnej tego trapezu, jesli wiadomo, ze OB=20 i OC=15
Prosze o pomoc. Bede wdzieczna
6 lut 16:22
Zieelona:
6 lut 19:39
ola: również proszę o pomoc z tym zadaniem
12 mar 15:53
Mila:

OB=20 i OC=15, h=2r
1) wiadomości:
a+b=2c − własność wynikająca z tego, że czworokąt opisany na okręgu
ΔCOB jest Δ prostokątnym⇔c
2=20
2+15
2=400+225=625
c=25
W ΔCOB:
| 1 | | 1 | |
| *20*15= |
| *25*r⇔20*15=25*r⇔r=12 |
| 2 | | 2 | |
P
trapezu=25*24=...?
2)Nad przekątną pomyśl.
12 mar 16:15
PW: Zieelona, ola: A wiecie, dlaczego ΔCOB jest prostokatny? To nie jest takie oczywiste −
sprobujcie to uzasadnic.
12 mar 16:54
gość: Oczywiście, że wiemy. Wystarczy zauważyć bodajże dwie pary trójkątów przystających
1 maj 13:26
PW: A jednak nie jest to oczywiste. Gdzie widzisz d w i e p a r y (rozumiem cztery sztuki)
trójkątów p r z y s t a j ą c y c h?
1 maj 19:07
Nienor:

Co w tym trudnego
PW
Trzeba tylko wiedzieć, że:
środek okręgu wpisanego powstaje z przecięcia dwusiecznych, oraz podstawowe wiadomości o tym
jak wyglądają kąty przy dwóch prostych równoległych przeciętych trzecią prostą.
2α+2β=180
o
α+β=90
o
1 maj 19:15
PW: Nienor, ja wiem, że Ty to wiesz, nawet bym nie śmiał pytać. Chciałem pobudzić do myślenia
dwie pytające, ale jak widać wystarczył im wynik, "jak to się robi", a nie "dlaczego". Twoje
"trzeba tylko wiedzieć" traktuję jako dowcip

.
1 maj 19:27
gość:

Hmm, nie umiem posługiwać się modułem rysowania, ale chodziło mi o parę trójkątów przystających
i drugą parę innych trójkątów przystających. Dorysowując promień okręgu pod kątem prostym do
ramienia trapezu i mając już promienie pod kątem prostym do podstaw trapezu zauważymy te dwie
pary. Nie umiem tego wyjaśnić, a nie mam też na to czasu. Widzę, że pan PW jest bardzo
dociekliwy

Jeśli się mylę w tym tłumaczeniu, to proszę mnie poprawić
1 maj 23:54
PW: No, teraz dobrze: 2α+2β=180°, więc α+β=90°.
Ta moja "dociekliwość" to nie jest jakaś choroba, normalną rzeczą jest − jeżeli się twierdzi,
że trójkąt jest prostokątny − pokazać to (nie było to przecież oczywiste). Nawet przystawanie
tych trójkątów nie jest oczywiste − wymaga powołania się na twierdzenie o odcinkach stycznych
do okręgu i na cechę przystawania trójkątów
2 maj 10:49