Rozwiąż równanie.
wajdzik: Rozwiąż równanie:
x>0
| 3 | | 3−8x+4 | | −8x+7 | | 7 | |
| =4 |
| =0 |
| x1= |
| |
| 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | | 8 | |
x<0
| 3−4+8x | | 8x−1 | | 1 | |
| =0 |
| =0 x2= |
| |
| 1−2x | | 1−2x | | 8 | |
x
1, x
2 są rozwiązaniami równania.
Zgadza się? Nie wiem czy dobrze rozumuje
12 mar 16:23
wajdzik: Czy mógłby ktoś pomóc?
12 mar 16:29
pigor: .... , no to zobaczmy, np. tak:
| 3 | |
| = 4 /* |2x−1| i 2x−1≠0 ⇔ 4|2x−1|=3 i 2x≠1 ⇔ |
| |2x−1| | |
⇔ |2x−1|=
34 lub (*)
x≠12 ⇒ 2x−1=−
34 lub 2x−1=
34 ⇔
⇔ 2x=
14 lub 2x=
74 , a stąd i z (*) ⇒
x∊{18,78} . ...
12 mar 16:31
pigor: ... , dobrze, ...

, dobrze − coraz lepiej − rozumujesz .
12 mar 16:32
wajdzik: Dziękuję za pomoc.
12 mar 16:34