trójkąt sinus
mafmat: Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 4, a kąt zawarty między nimi ma miarę . Oblicz
najmniejszą możliwą wartość obwodu trójkąta.
12 mar 07:39
aniabb:
a+b=4
c
2=a
2 +b
2 −2abcosα
c
2=a
2 +(a−4)
2 −2a(a−4)cosα − min
a
2 +a
2−8a+16 −2a
2cosα +8acosα
(2−2cosα)a
2 +(8cosα−8)a +16 − min w wierzchołku
mając a wyliczasz b i potem c i masz minimalny obwód
jak podasz kąt to dokończę
12 mar 08:21
XL:
Aniu a=2 i b=2
12 mar 08:23
aniabb: faktycznie..skraca się

no to c
2=4+4−8cosα=8(1−cosα)
c=
√8(1−cosα)
najmniejszy obwód wynosi 4+
√8(1−cosα)
12 mar 08:47