wyznacz równanie symetralnej odcinka AB korzystając ze wzoru na odległość między punktami.
katarzyna: A(1,8) B(5,4)
(x−1)
2+(y−8)
2=(x−5)
2+(y−4)
2
I od tego momentu nie wiem co robić bo robię i robię i wychodzi mi y=9/8x+3 a powinno y=x+3 .
Muszę to rozwiązać tym sposobem który zaczęłam

tzn ze wzoru
(x−x1)
2+(y−y1)
2=(x−x2)
2+(y−y2)
2. Bardzo proszę o rozwiązanie tego przykładu bo już nie mam
pojęcia co źle robię
12 mar 10:51
aniabb: to jeszcze potrzebna Ci jest prosta AB żeby uzależnić y od x i będziesz miała 1 równanie i 1
niewiadomą
12 mar 10:54
12 mar 10:54
vitek1980: (x−1)2+(y−8)2=(x−5)2+(y−4)2
x2−2x+1+y2−16y+64=x2−10x+25+y2−8y+16
−2x−16y+65=−10x−8y+41
8x−8y=41−65
8x−8y=−24
−8y=−8x−24
y=x+3
12 mar 10:56
aniabb: POPRAWKA ..masz znaleźć symetralną a nie środek

po prostu podnieś nawiasy poskracaj i będziesz miała równanie
12 mar 10:57
katarzyna: dziękuje
12 mar 10:59
katarzyna: a jeśli A(−2,6) B(10,0) ? Bo znowu nie wychodzi:( powinno wyjść y=2x−5 a u mnie Jakies liczby z
kosmosu..
12 mar 11:31
vitek1980: (x+2)2+(y−6)2=(x−10)2+(y−0)2
x2+4x+4+y2−12y+36=x2−20x+100+y2
4x−12y+40=−20x+100
−12y=−24x+60
y = 2x − 5
12 mar 11:33