Prawdopodobieństwo - matura próbna rozszerzona listopad 2010
Mietek: W szufladzie znajdują się skarpetki zielone i niebieskie. Zielone skarpetki są co najmniej
dwie, a niebieskich było dwa razy więcej niż zielonych. Z szuflady w sposób losowy wyciągniętą
jedną skarpetkę, odłożono ją i wyciągnięto kolejną. Prawdopodobieństwo, że wylosowane w ten
| | 13 | |
sposób dwie skarpetki były koloru zielonego, jest o |
| mniejsze od prawdopodobieństwa, |
| | 33 | |
że wyciągnięto dwie skarpetki różnych kolorów. Oblicz, ile było skarpetek w szufladzie.
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, dziękuję.
6 lut 10:03
Basia:
n − liczba zielonych n≥2
2n − liczba niebieskich
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3n − liczba wszystkich
losowanie dwa razy bez zwracania
|Ω| = 3n(3n−1)
A − obie zielone
|A| = n(n−1)
| | n(n−1) | | n−1 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 3n(3n−1) | | 3(3n−1) | |
B − w różnych kolorach ⇔ (zielona + niebieska) lub (niebieska+zielona)
|B| = n*2n + 2n*n = 4n
2
| | 4n2 | | 4n | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 3n(3n−1) | | 3(3n−1) | |
| n−1 | | 13 | | 4n | |
| + |
| = |
| |
| 3(3n−1) | | 33 | | 3(3n−1) | |
| 4n | | n−1 | | 13 | |
| − |
| = |
| /*33 |
| 3(3n−1) | | 3(3n−1) | | 33 | |
| 44n | | 11(n−1) | |
| − |
| = 13 /*(3n−1) |
| 3n−1 | | 3n−1 | |
44n −11(n−1)=13(3n−1)
44n −11n + 11 = 39n−13
−6n = −24
n=4
stąd:
3n = 12
odp. w szufladzie było 12 skarpetek; 4 zielone i 8 niebieskich
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
łatwe zadanko jak na rozszerzoną
wystarczy logicznie pomyśleć
6 lut 11:22
Cfanny: Zadanie banalne, ale trafiłem tutaj, bo jest tak sformułowane, że nie wiadomo czy odłożono z
powrotem do szuflady
12 mar 18:11