Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
Assa: Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
| | 1 + ctg2x | |
1) sin2x − cos2x = |
| |
| | cos2x | |
| | 1 | | sinx | |
2) |
| + ctgx = |
| |
| | sinx | | 1 − cosx | |
3) sinx cosx + tgx = tgx(cos
2x + 1)
4) 2cos
2x tgx + 1 = (sinx + cosx)
2
Cały czas coś źle robię w tych przykładach, byłabym wdzięczna za pomoc.
12 mar 15:33
PW: 4)
| | sinx | |
2cos2xtgx+1=2cos2x |
| +1=2cosxsinx+1=2sinxcosx+sin2x+cos2x=(sinx+cosx)2 |
| | cosx | |
12 mar 15:37
PW: Ale pamiętaj o dziedzinie (założenia), bo piątki nie dostaniesz.
12 mar 15:38
Assa: Pamiętam pamiętam, dziękuję.
12 mar 15:41
Assa: Pamiętam pamiętam, dziękuję.
12 mar 15:42
PW: 3) No to może dla odmiany "od prawej do lewej"
| | sinx | |
tgx(cos2x+1)=tgxcos2x+tgx= |
| cos2x+tgx=sinxcosx+tgx |
| | cosx | |
12 mar 15:51