Stożek o wysokości 4 i promieniu podstawy 6....
f123214: Stożek o wysokości 4 i promieniu podstawy 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
wierzchołek stożka i cięciwę podstawy nie będącą średnicą. Pole otrzymanego przekroju jest
równe 6. Wyznacz długość cięciwy
11 mar 22:35
irena_1:
c− długość szukanej cięciwy
d− odległość tej cięciwy od środka okręgu
h− wysokość trójkąta− przekroju stożka
ch=12
h
2=d
2+4
2
d
2=h
2−16
4h
2+c
2=208
576+c
4−208c
2=0
c
4−208c
2+576=0
Δ=43264−2304=40960
| | 208−64√10 | |
c12= |
| =104−32√10=4(26−8√10)=4(4−√10)2 |
| | 2 | |
c
1=2(4−
√10)
c
22=104+32
√10=4(4+
√10)
2
c
2=2(4+
√10)>12
Cięciwa nie może być dłuższa od średnicy (12), więc
c=2(4−
√10)
12 mar 11:29