Eta:
1 sposób
W(−2) = −32 +64 − 32 −24 +48 −24 = 0
x = −2 −−− jest pierwiastkiem
roakładamy W(x) na czyniki:
( x
5 +2x
4) +(2x
4 +4x
3) − 6x
2 − 12x −12x −24=
= x
4( x+2) +2x
3( x+2) −6x( x+2) −12( x +2)= ( x+2)( x
4 +2x
3 −6x −12)=
=(x +2)[ x
3( x +2) −6( x+2)] = (x+2)(x+2)( x
3 −6)=
( x+2)
2( x
3 −6)
zatem x = −2 −−− jest pierwiastkiem dwukrotnym
2/ sposób: wykonaj dzielenie W(x) : ( x +2)
otrzymasz x
4 +2x
3 −6x −12 = ( x +2)( x
3 −6)
zatem: W(x) = ( x +2)
2( x
3 −6) to x = −2 −−− jest pierwiastkiem dwukrotnym
3 sposób
z wykorzystaniem rachunku pochodnych
W(−2) = 0 −− to x = −2 −−−jest pierwiastkiem
wyznaczamy W
'(x) = 5x
4 +16x
3 +12x
2 −12x −24
W
'( −2) = 80 − 128 +48 +24 −24 =0
więc x = −2 −−−− jest pierwiastkiem W
'(x)
czyli jest dwukrotnym wielomianu W(x)
liczymy: W
'(x) = 20x
3 +48x
2 +24x −12
W
"(−2) = −80 +172 −48 −12 ≠0
zatem x = −2 nie jest pierw. trzykrotnym
Odp: x = −2 −−− jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x)