[c[proszę o pomoc]]
ool: proszę o pomoc
witam gdzie znaleźć przykłady z nierównościami kwadratowymi gdzie wył sie czynnik przed znak
pierwiastka? zad tego typu
x2 + 4x − 6 ≤ 0
Δ=40
√Δ=√40=√4*10=2√10
12 mar 17:28
ool:
12 mar 17:29
ool: pomoże ktos?
12 mar 17:31
ool:
12 mar 17:35
ool: :(
12 mar 17:36
ool:
12 mar 17:50
ool: wznawiam temat
13 mar 14:09
13 mar 14:10
ool: to chyba nie to
13 mar 14:11
Saizou : czyli masz na myśli zrównania kwadratowe z "brzydką" deltą?
13 mar 14:12
13 mar 14:12
ool: tak
13 mar 14:12
ool: gdy delta wychodzi taka ze nie mozna jest spierwiastkowac
13 mar 14:12
ool: ogolnie nie mam problemu z nierownosciami ale z taka delta jewszcze nie rozwiazywalam zadan i
chcialabym zobaczyc jak to wyglada
13 mar 14:13
aniabb: to to..tam na dole było kwadratowe z brzydką deltą
13 mar 14:13
aniabb: m2−6m+1
13 mar 14:15
ool: pomoże ktos
13 mar 14:16
Saizou : np.
x
2+4x−6=0
Δ=16+24=40
√Δ=
√4*10=2
√10
| | −4−2√10 | | 2(−2−√10) | |
x1= |
| = |
| =−2−√10 |
| | 2 | | 2 | |
| | −4+2√10 | | 2(−2+√10) | |
x2= |
| = |
| =−2+√10 |
| | 2 | | 2 | |
13 mar 14:16
ool: ooooooo o takie zadania chodzi
13 mar 14:17
ool: na tej stronce nie ma tego typu zadan i nie mam jak ich przecwiczyc
13 mar 14:20
Saizou : np.
a) x2+3x−4=0
b) 2x2−4x+8=0
c) 3x2+2x−3=0
13 mar 14:24
ool: dziekuje bardzo
13 mar 14:25
ool: a) Δ=25
13 mar 14:30
Saizou : tak, to na rozgrzewkę
13 mar 14:32
ool: b) 2x
2−4x+8=0
Δ=4
√4
x1=
√3 −dlatego ze te dwie 4 w liczniku sie skróciły?
13 mar 14:40
aniabb: x=1+√3
13 mar 14:41
ool: dlaczego?
13 mar 14:42
ool: nie lapie tego
13 mar 14:47
ool:
13 mar 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm
| | 4*1 + 4*√3 | | 4*(1+√3) | |
x = |
| = |
| = 1+√3 |
| | 4 | | 4 | |
13 mar 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak sie skraca ułamki

13 mar 14:49
ool: o jaaa sorry za blad
13 mar 14:51