oblicz
PITER: Zadanie 18
Do wykresu funkcji liniowej f naleza punkty A = (4,−3) i B = (−1,−13). Funkcja f opisana jest
wzorem:
12 mar 18:32
Licealista: A wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty nie raczysz sobie wygooglować
12 mar 18:34
dero2005:
| | yB−yA | | −13+3 | | −12 | |
a = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | xB−xA | | −1−4 | | −5 | |
y = a(x − x
A) + y
A = 2(x −4) −3 = 2x − 8 −3
y = 2x − 11
12 mar 18:36
Kipic: PITER
wzor funkcji liniowej y=ax+b
podstawiasz te dwa punkty wyliczasz a i b i wzorek jest
12 mar 18:37