równanie kwadratowe
Karolina: prosze o pomoc
√4x+2 + √4x−2 = 4
nie wiem jak to rozwiązać
z góry dzięki za pomoc
12 mar 16:25
ICSP: Ustal dziedzinę. Później zauważasz ze skoro obie strony są dodatnie możesz podnieść do kwadratu
12 mar 16:27
Ann: zacznij od założeń − pod pierwiastkiem musi być liczba większa bądź równa zero. później podnieś
stronami do kwadratu i sprawdź czy rozwiązanie nie jest wykluczone w założeniu. daj znać czy
Ci wyszło
12 mar 16:27
Karolina: ale nie wiem co dalej
12 mar 16:28
Karolina: 4x+2 + 2√16x2 − 4 + 4x−2 = 16 i x∊<0,5;2>
12 mar 16:29
ICSP: przepisane z odpowiedzi czy sama do tego doszłaś ?
12 mar 16:32
Karolina: czyli
2√16x2 − 4 = 16−8x
i jak to podniosłam do kwadratu to mi wyszło że x=1116
12 mar 16:32
Karolina: sama
12 mar 16:32
ICSP: no to gratuluje
| | 17 | |
x = |
| wiec dobrze Ci wyszło |
| | 16 | |
12 mar 16:33
Karolina: a to spoko DZIĘKI
12 mar 16:33