Oblicz długość odcinka zawartego w dwusiecznej danego kąta i w danym trójkącie.
Jackob: Witam
Nie mogę poradzić sobie z takowym zadaniem:
W trójkącie ABC dane są długości boków 3 i 4 oraz kąt między nimi równy 60o. Oblicz długość
odcinka zawartego w dwusiecznej danego kąta i w danym trójkącie.
Obliczyłem trzeci bok z twierdzenia cosinusów c= √13 oraz z twierdzenia o dwusiecznej
obliczyłem długości odcinków, na które dzieli bok c dwusieczna. x=3√13 i y=4√13 .
Potem ułożyłem twierdzenia cos dla x i y ale nie wiem co dalej zrobić...
Czekam na odpowiedź
Pozdrawiam!
12 mar 11:38
Licealista D: No i masz dwa podobne do siebie trójkąty, ułóż proporcję.
12 mar 11:41
irena_1:
Możesz teraz skorzystać znowu z twierdzenia cosinusów dla trójkąta o kącie 30
0 i bokach 3,
| | 3√13 | |
|
| i d− szukana dwusieczna |
| | 7 | |
12 mar 11:47
Jackob: Z tymi proporcjami to nie wiem jak zrobić, ale ułożyłem tak jak pisałem tw. cos. Ale tam
wychodzi kosmiczna delta.
12 mar 12:01
Jackob: Proszę o pomoc
12 mar 12:16
Jackob: Dobra rozwiązałem, odjąłem od siebie równania cos dla x i y.
Pozdrawiam
12 mar 12:29