:)
m: jaką długość ma promień koła wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach 5cm, 12cm, 13cm?
19 sty 20:26
Bogdan:
jaki to jest trójkąt? sprawdź to
19 sty 20:27
justka: r = (5+12 −13)/2
19 sty 20:30
Bogdan:
Nie piszcie gotowców, lepiej najpierw spróbować naprowadzić na rozwiązanie
19 sty 20:31
R.W.16l: Ale po to tutaj ludzie piszą, bym im zrobić, a nie "naprowadzić"
19 sty 20:34
m: oj nie kłóćcie się

ja jestem wdzięczna za kążdą podpowiedz nie musi byc cale rozwiazanie
19 sty 20:37
m: a te obliczenie justka to z jakiego wzoru
19 sty 20:38
R.W.16l: odpowiedź była podpowiedzią

a że nie musi być całe rozwiązanie
19 sty 20:39
justka: tak
na promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
a,b − dł. przyprostokątnych
c − dł. przeciwprostokatnej
r = (a+b −c)/2
19 sty 20:40
m: ale docinki

odpowiedź to już każdy by napisał dziękuję justko
19 sty 20:42
Bogdan:
A ja mam jednak nadzieję, że ludzie tu wchodzą po to, by się czegoś nauczyć, a nie
po to, by bezmyślnie przepisywać gotowe rozwiązania.
Wracając do zadania, ponawiam do m pytanie: jaki to jest trójkąt ?
19 sty 20:43
R.W.16l: Ja bym tam się sprzeczał.. ja jak daję, to bezmyślnie przepisuję, a potem − dopiero jak mam
klasówkę to się z tego uczę
19 sty 20:44
m: prostokątny przecież podałam w treści zadania
19 sty 20:44
m: ja nie mam ochoty się sprzeczać i chcę się douczyć tego czego nie potrafię bądź zapomnialam
19 sty 20:45
Bogdan:

Widać na rysunku, które trójkąty są podobne.
Korzystając z tego zauważamy, że c = a − r + b − r
| | a + b − c | |
stąd 2r = a + b − c ⇒ r = |
| |
| | 2 | |
19 sty 20:54
m: ok dziękuję za dodatkowe wyjaśnienie
19 sty 20:56
Etka:
A skąd wiadomo, że jest to trójkąt prostokątny ?
12 mar 17:52