obliczenie
daniol: Mam mały problem z obliczeniem
x/x+2 − x+5/3x+6 = No i właśnie znalazłem odpowiedź tyle że nie wiem co się z czego wzięło
może mi ktoś wytłumaczyć?
x/x+2 − x−5/3x+6 = 3x−x−5/3x+6 = 2x−5/3x+6
12 mar 13:20
irena_1:
| x | | x+5 | | x | | x+5 | | 3x−(x+5) | | 3x−x−5 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| = |
| x+2 | | 3x+6 | | x+2 | | 3(x+2) | | 3(x+2) | | 2x+6 | |
x≠−2
12 mar 13:23
irena_1:
W przedostatnim ułamku, w mianowniku, oczywiście ma być 3x+6, a nie 2x+6
12 mar 13:24
daniol: właśnie zauważyłem

a możesz mi jeszcze powiedzieć skąd wzięło się w równaniu
3x−(x+5)/3(x+2)?
12 mar 13:33
Krzysiek : | | | |
Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U w postaci |
| |
| | | |
3x+6=3(x+2) =3*x+3*2=3x+6 wiesz teraz skad w drugim ulamku jest 3(x+2)
| | x | | x+5 | |
Teraz masz tak |
| − |
| to wspolny mianownik jest 3(x+2) |
| | x+2 | | 3(x+2 | |
W pirwszym ulamku masz w mianowniku x+2 wiec ze wspolnego mianownika brakuje Ci 3 bo wspolny
mianownik to 3(x+2) wobec tego musisz licznik tego ulamka pomnozyc przez 3 i dostaniesz 3x
w liczniku natomist w drugim ulamku licznik pozostaje bez zmian )wiesz dlaczego?)
Pomiedzy ulamkami masz znak minus wiec po sprowadzeniu do wspolnego mianownika ten (−) musi
| | 3x−(x+5) | | 3x−x−5 | |
poedrowac do licznika ulamka i dostaniesz |
| = |
| = ... licz sam |
| | 3(x+2) | | 3x+6 | |
jak policzysz to glowa na lewo i tam jest KLIKNIJ PO WIECEJ PRZYKLADOW −zrob to
12 mar 14:11