Środkiem okręgu o równaniu x^2 + 20x + y^2 - 14y = 0 jest punkta.
marssa: Środkiem okręgu o równaniu x2 + 20x + y2 − 14y = 0 jest punkt
a. A=(20,−14)
b. A=(−20,14)
c. A=(−10,7)
d. A=(10,−7)
12 mar 15:34
12 mar 15:37
Patronus: Trzeba przekształcić odpowiednio równanie:
x2 + 20x + y2 − 14y = 0
(x+10)2 − 100 + (y−7)2 − 49 = 0
(x+10)2 + (y−7)2 = 149
Zatem środek to A = (−10, 7)
12 mar 15:37
Eta:
odp c)
12 mar 15:37
irena_1:
x2+20x+y2−14y=0
(x+10)2−100+(y−7)2−49=0
A=(−10; 7)
C
12 mar 15:38
Eta:
| | 20 | | −14 | |
xS= |
| =−10 , yS= |
| = 7 |
| | −2 | | −2 | |
12 mar 15:40
Eta:
12 mar 15:43