elka777: wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem
Sn=3n2-n. określ monotoniczność ciągu.
2 cze 15:50
Jakub: Suma n wyrazów ciągu:
a1+a2+...+an-1+an = Sn
Sn-1+an = Sn
an = Sn - Sn-1
Wyznaczam teraz Sn-1 ze wzoru na Sn:
Sn-1 = 3(n-1)2 - (n-1) = 3(n2-2n+1)-n+1=3n2-6n+3-n+1=3n2-7n+4
an = Sn - Sn-1 = 3n2-n - (3n2-7n+4) = dalej uprość
Ciąg będzie rosnący.
Napisz czy to jest dla ciebie zrozumiałe.
2 cze 17:02
xddx: dzienki
12 mar 16:00
lol33: dzieki
9 maj 16:22