procenty
Emi: sory ze sie powtarzam, ale serio wychodzi mi kosmos jak robie to zadanie... prosze o pomoc! Na
początku sierpnia ceny jabłek i gruszek były takie same. W ciągu miesiąca cena gruszek spadła
o 38%, a cenę jabłek dwukrotnie obniżono o 20%. Które owoce są tańsze po zmianach? Odpowiedź
uzasadnij.
12 mar 18:16
nano93: Załóżmy, że na początku miesiąca 1 kg gruszek kosztował 3zł, jeden kg jabłek również.
3zł × 38% = 1,14zł
3zł − 1,14zł = 1,86
3zł × 20% = 0,6zł
3zł − 0,6zł = 2,4zł
2,4zł × 20% = 0,48zł
2,4zł − 0,48zł = 1,92zł
Odpowiedź: Po zmianach gruszki są tańsze o 6 groszy, gdyż cenę jabłek dwukrotnie obniżono więc
20% z 3 zł i 20% z 2,4zł.
12 mar 18:17
nano93: cenę początkową oznacz jako x
cena gruszek po obniżce wynosi x − 38%x = 62%x
cena jabłek po onbiżce pierwszej: x − 20%x = 80%x
cena jabłek po obniżce drugiej: 80%x − 80%x * 20% = 80%x − 16%x = 64%x
64%x > 62%x (jest większe)
Odp: cena gruszek jest większa od ceny jabłek
12 mar 18:18
Emi: dzieki wielkie!
12 mar 18:25