równanie
jaś: Jaką kwotę wpłacono do banku, przy oprocentowaniu rocznym 1,9%, jeżeli po upływie 4 miesięcy
wypłacono odsetki w wysokości 450zł (nie uwzględniając podatku od odsetek).
11 mar 18:11
jaś: proszę pomóżcie
11 mar 19:50
ata: Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania:
4 miesiące=1/3 roku
1 rok=1,9%
1/3 roku=0,64%
0,64%=450zł
100%=x
x=100*450:0,64=70312
Odp. do banku wpłacono 70312zł
12 mar 07:48
aniabb: trochę za ostro zaokrągliłaś ..jeśli następna cyfra jest mniejsza od 5 to zaokrągla się w dół
ale metoda dobra
x=450 / 0,006333333 = 71052,63 zł
lub żeby mniejsze błędy w drugą stronę
450 * 3 =1350 odsetki za cały rok
1350/0,019 = 71052,63 zł
12 mar 08:55