długości podstaw trapezu
daisy: Jak to rozwiązać ?!
Trapez w którym jedna z podstaw jest o 4cm dłuższa od drugiej, podzielono przekątną na dwa
trójkąty, z których pole jednego jest trzykrotnie większe od pola drugiego. Oblicz długość
podstaw trapezu.
27 lut 17:03
Basia:

a=b+4
P
ABD = 3*P
BCD
P
ABD = a*h
P
BCD = b*4
a*h = 3b*h /:h
a=3b
b+4=3b
dokończ
27 lut 17:10
daisy: dzięki
27 lut 17:21
Michał: Z jakiego zbioru jest to zadanie ? Bardzo prosze o odp ponieważ przygotowuje sie do matury i
mam duzo zadan z tego zbioru ale nie wiem jak sie nazywa.
12 mar 17:38
Michał: Ogólnie z tego zbioru jest 37 arkuszy maturalnych .
12 mar 17:39