Funkcja wykładnicza, POMOCY
Olcia: Proszę bardzo o pomoc

Rozwiąż równanie
L = jedna druga to potęgi x
PW: Trzeba to narysować w układzie współrzędnych − łatwiej będzie zrozumieć. Pytają o to, w ilu
miejscach przetną się wykresy funkcji wykładniczej
i "kawałkami liniowej"
g(x) = |x|.
Dla x≥0 rzecz jest oczywista:
f(0)=1=g(0),
a więc liczba 0 jest pierwiastkiem równania. Innych na (0,
∞) nie ma, o f jest malejąca, a g −
rosnąca, stąd f(x)<f(0)<g(0),
czyli f(x)<g(x),
co na rysunku widać.
Dla x<0 mamy do czynienia z równaniem
Pierwiastek również jest łatwy do odgadnięcia: zdanie prawdziwe otrzymamy dla x=−1:
(obie strony są równe 2).
Pytanie teraz: czy wygląd wykresów dla x<0 (znany nam z praktyki) wystarczy, żeby powiedzieć
"więcej pierwiastków nie ma"? Formalnie nie wystarczy, rysunek to nie dowód. Należałoby
pokazać, że równanie (1) nie ma więcej pierwiastków dla x<0.
Nie wiem, na jakim poziomie bawicie się, więc na razie przerwę. Dwa pierwiastki mamy: 0 i −1.
PW: No i oczywiście w trzeciej
Nie wiem, czy ślepnę aż tak bardzo, czy wchodzą nie te znaki, które się naciska, bo widzę takie
błędy w wielu miejscach nie tylko u siebie.