Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale (2,8)
Łukasz: Proszę o pomoc
Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale (2,8)
Wykazać tak lub nie z obliczeniami czy
a) P(X<3) wynosi 1/6
b) P(X>6) wynosi 1/3
c) rozkład jednostajny jest rozkładem dyskretnym
12 mar 12:04
12 mar 12:50
Łukasz: aniabb mogę napisać pozostałe zadania (4)?
12 mar 12:51
aniabb: próbuj ..może zdążę
12 mar 12:53
Łukasz: Jeżeli X~N(409,122) to
a) P(420<X<425) wynosi 0,087
b)E(2X−100) wynosi 718
c)Var(2X−100) wynosi 24
12 mar 12:55
Łukasz: przychody z pewnego ryzykownego przedsięwzięcia podlegają następującemu rozkładowi
prawdopodobieństwa:
X=xi −300 −200 0 200 300 400
Pi 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 ?
a) przedsięwzięcie prawdopodobnie zakończy się sukcesem
b) dobrą miarą ryzyka związanego z podejmowaniem tego typu przedsięwzięć jest wariancja
c) oczekiwane przychody z przedsięwzięcia wynoszą 100
12 mar 13:03
12 mar 13:07
aniabb: zamiast ? trzeba wpisać 0,1 bo suma ich = 1
a tak bo E=120
b

? wariancja mówi o zróżnicowaniu (czy to miara ryzyka nie mam pojęcia)
c nie E= −300*0,1 + (−200)*0,1 + 0 * 0,2 + 200*0,2 + 300*0,3 + 400* 0,1 = 120
12 mar 13:14
Łukasz: dla wybranej losowo próby 25 dyrektorów w pewnym przemyśle obliczono średnią 42500$, przy
odchyleniu standardowym 11690$
a) początek 98% przedziału ufności dla przeciętnej pensji pobieranej przez dyrektorów w tym
przemyśle wynosi 41334,7
b) koniec 99% przedziału ufności dla przeciętnej pensji wynosi 49039,4
c) przedział 98% jest szerszy niż 95%
12 mar 13:18
aniabb: będę może około 16stej to policzę a jak nie to póżną nocą lub jutro rano
12 mar 13:30
12 mar 16:32
Łukasz: pomiary prędkości dla stu samochodów osobowych na pewnym odcinku autostrady dały wyniki:
prędkość w km/h 60−80 80−100 100−120
liczba samochodów 10 70 20
gdzie odchylenie standardowe dla tej próby wyniosło s=10,8
Czy na poziomie istotności 0,01, można uważać, że ponad połowa samochodów na tym odcinku jedzie
z prędkością przynajmniej 100km/h?
a) sprawdzian tego testu wynosi −6
b) przedział krytyczny ma postać (1,96, +nieskończoność)
c) hipoteza alternatywna jest hipotezą lewostronną
12 mar 16:39