nie potrafie rozwiązać tych przykładów, proszę o pomoc
seba: 5−
3x−137=3x


tego nie mogę nawet zacząć

[{
13}
5:3
4]:{
18}
8=


wynik wyszedł mi w tym przykładzie
72187
(x−2y)(3x+y)−3(x−y)
2=

12 mar 09:02
aniabb: pomnóż pierwszy obustronnie przez 7
w drugim 28 / 39
12 mar 09:08
seba: pierwszy udało mi się zrobić i wynik to x= −1.24
drugiego za to nadal nie rozumiem. Wychodzą mi cały czas jakieś chore ułamki.
12 mar 09:32
12 mar 09:42
seba: w pierwszym wyszło mi 9x−7yx−9y
drugi przepisałem poprawnie... nie wiem co robię źle ale za każdym razem mam inny wynik.
w pierwszym wyszło mi teraz x=1.333....
o 13 piszę poprawkę semestralną z matmy i takich przykładów nie mogę zrobić... załamka
12 mar 10:05
aniabb:
35 −3x+13=21x
48=24x
x=2
12 mar 10:06
aniabb: w ostatnim
3x2+xy−6xy−2y2−3x2+6xy−3y2 = xy−5y2
12 mar 10:08