Ciąg licz
Lolek: Jak mam policzyć szybkim sposobem 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+...+2013
?
12 mar 16:18
Lolek: wiem że jest jakiś sposób tylko nie wiem jaki plis pomużcie
12 mar 16:22
Ann: to jest ciąg arytmetyczny, o różnicy r=1
wystarczy wykorzystać wzór na sumę ciągu arytmetycznego
12 mar 16:22
Saizou : zauważ że jest to suma ciągu arytmetycznego o
r=1
a
1=1
a
2013=2013
12 mar 16:22
Ann: PS piszę się "pomóżcie"
12 mar 16:23
Lolek: nie czaje
12 mar 16:24
ICSP: 1 + 2 + ... + 2013
2013 + 2012 + ... + 2 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2014 + 2014 + ... + 2014 + 2014 = 2014*2013
Odp 1007*2013
12 mar 16:25
Saizou : a jak tego nie znasz to połącz w pary
1+2013=2014
2+2012=2014
3+2011=2014
i tak dalej
takich par jest 1006 i jeszcze połowa pary

(bo liczba wyrazów jest nieparzysta)
czyli
12 mar 16:26
Lolek: czyli wynik to 2027091?
12 mar 16:27
Ann: czego nie "czaisz" w podstawianiu do wzoru?
12 mar 16:29
Lolek: to napisz wzór
12 mar 16:31
Ann: człowieku, gdzie ty byleś na lekcjach matematyki? Suma ciągu arytmetycznego − skrót Sn. poza
tym jest coś takiego jak google.
12 mar 16:35
Lolek: ja to robie na szustke to jest ponad program w pierwszej gimnazjum
12 mar 16:37
Ann: no to Lolku, już wiesz wszystko. wzór podany jest przez Saizou, i wszystko co jest potrzebne do
obliczenia.
12 mar 16:41
Dziabong: Lepiej zajmij się językiem polskim, a nie matematyką ponad program.
12 mar 16:54
Ann: Dziabong <3!
12 mar 16:54
Ann: hahahah
12 mar 16:55