chema
Licealista: Chemia mole
Nauczycielka napisała nam takie coś i bez tłumaczenia ani żadnej teorii zadala pytanie " skąd
wiem że potrzeba tyle i tyle tego żeby zaszła reakcja"
Napisała takie coś
CuSO4 + NaOH
0.25MCuS04=25ml
1MNaOH =50 mol
12 mar 15:44
Licealista: tam na dole jest 50 ml
12 mar 15:47
Licealista: Nie walcie w banie, robicie gimbom układy równań z 2 gim, a mi nie chcecie pomóc w zadaniu
którego wcześniej nie miałem
12 mar 15:57
Saizou : za przeproszeniem jest to forum matematyczne a nie chemiczne
PS. Poczekaj na
Mateusza, on obczaja chemię
12 mar 16:01
Mateusz:
Generalnie to tak ciezko jest cokolwiek tłumaczyc jak sie nie ma tresci zadania i nie wie co
sie ma policzyc

a Nauczycielka tez chyba w sumie nie wie o co jej chodzi

bo nawet jezli
do reakcji uzyje sie niestechiometryczne ilosci reagentow(jeden w nadmiarze lub niedomiarze)
to taka reakcja zajdzie.
12 mar 16:18
Mateusz: Ale odnosnie pytania "Skąd wiem ze potrzeba tyle i tyle tego aby zaszła reakcja" odpowiedz
brzmi z uzgodnionego rownania reakcji układa sie z tego odpowiednie proporcje a jezeli do
reakcji uzywasz roztworow np NaOH to znajac jego stezenie molowe i objetosc łatwo policzysz
ile moli NaOH znajduje sie w tym roztworze a co za tym idzie ile uzyto do rekcji.
12 mar 16:23
Licealista: Zadała tylko takie pytanie. Może mole pomyliła z mol/ dm3 Ja siedzę i nie wiem co mam zrobić.
Podałem to co ona mi.
12 mar 16:24
Licealista: Jak ułożyć te proporcje?
12 mar 16:25
Mateusz: No ja naprawde nie poradze nic tutaj nawet spojrz na te proporcje wyzej ona nie jest prawdziwa
nawet a w ogole nie wiem czy to jest proporcja czy jakis zapis? ale troche niedorzeczny
12 mar 16:27
Licealista: ok.
12 mar 16:27
Licealista: To jest chyba źle zapisane bo z prawa avogadra wynika że 1 mol każdej substancji zajmuje 22,4
dm3 a tu jest 1 mol −> 50 ml.
12 mar 16:32
Mateusz: Podam na innym przykładzie Załozmy ze przeprowadzasz reakcje:
H
2SO
4+NaCl→NaHSO
4+HCl
| | mol | |
masz 500cm3 H2SO4 o stezeniu 0,8 |
| a Na2S w ilosci stechiometrycznej i teraz |
| | dm3 | |
chcesz obliczyc ile otrzymasz wodorosiarczanu sodu z takiej ilosci kwasu siarkowego(VI)
ze wzoru na stezenie molowe lub wprost z definicji liczysz ile moli H
2SO
4 jest w tym
roztworze kwasu siarkowego:
| | n | |
Cmol= |
| => n=Cmol*v= 0,8*0,5 dm3=0,4 mola H2SO4 i teraz wiedząc ze |
| | V | |
1 mol H
2SO
4 daje nam 1 mol NaHSO
4 zadaje pytanie ile moli NaHSO
4 otrzymam z 0,4 mola
H
2SO
4?:
1 mol H
2SO
4→1 mol NaHSO
4
0,4 mola H
2SO
4→x moli NaHSO
4
| | 0,4*1 | |
x= |
| =0,4 mola NaHSO4 tyle otrzymam |
| | 1 | |
12 mar 16:34
Mateusz: Tyle ze Prawo Avogadra dotyczy gazów w warunkach normalnych a nie substancji stałych i ciekłych
12 mar 16:35
Mateusz: Podejrzewam wiec ze moze nauczycielce o cos podobnego chodziło jak ja zrobiłem ale moge tylko
gdybac
12 mar 16:36
Licealista: A jak obliczyć w jakim stosunku łączy się H2SO4 z NaOH? Może oto jej chodziło.
12 mar 16:41
Mateusz: A jesli chodzi o zastosowanie tzw objetosci molowowej to przeprowadzasz np reakcje:
4Al+3O2→2Al2O3 i chcesz obliczyc le dm3 tlenu(warunki normalne) potrzeba do spalenia 2,7g
glinu:
108g Al reaguje z 67,2dm3 tlenu
2,7g Al reaguje z x dm3 tlenu
x=1,68dm63 tlenu tyle potrzeba
12 mar 16:41
Mateusz: zalezy jakim stosunku molowym,masowy,objetosciowym ale nie sadze po tym co tam masz napisane
molowy odczytujesz z rownania reakcji:
np tam powyzej masz reakcje spalania glinu to stosunek molowy glinu do tlenu wynosi:4:3
objetosciowy tak samo a masowy no to liczysz masy molowe tlenu i glinu i mnozysz przez
wspołczynniki stechiometryczne i skracasz jak sie da
12 mar 16:43
12 mar 16:49
Mateusz: Czyli od 3 do 5 tak?
12 mar 16:54
Licealista: Tak jak możesz.
12 mar 16:54
Mateusz:
Krótko mysle ze wystarczy zaczne od 4)
4) Aby przeprowadzic koagulacje koloidu hydrofobowego trzeba zniszczyc jądro miceli tj pozbyc
sie osłony tej cząstki mozna to zrobic poprzez dodanie do roztworu dodając do roztworu
koloidalnego roztwor zawierający jony, które będą skutecznie konkurować z cząstką koloidalną w
procesie "wiązania" jonów warstwy adsorpcyjnej.
12 mar 16:59
Mateusz: a pzostałe dwa troche pozniej bo teraz nie za bardzo mam czas
12 mar 17:06
Mateusz:
Aa zapomniałem kompletnie o tym dlatego ze pozno wtedy wrociłem

3) Koagulacja koloidu hydrofilowego polega na niszczeniu solwatacyjnej otoczki chroniącej
cząsteczke koloidalną, czynniki powodujące? np dodatek mocnego elektrolitu−jony tego
elektrolitu powodują hydrtatacje(jest to inaczej wysalanie białka tez).
5) Polecam wikipedie fajnie ma to opisane szukaj pod hasłem koagulacja wzajemna.
14 mar 17:28