podaj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a
nano93: podaj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a: 3x+2a=3+6ax
12 mar 16:07
Skipper:
(3−2a)x+2a−3=0
(3−2a)(x−1)=0
... i wszystko jasne −
12 mar 16:24
Kipic: A tak mozna tez zrobic

3x+2a=3+6ax
6ax−2a=3x−3
a(6x−2)=3x−3
| | 3x−3 | |
teraz rysuje funkcjie y= |
| i dla poszczegolnego a odczytuje rozwiazania >>  <<  >> |
| | 6x−2 | |
12 mar 16:28
pigor: ..., widzę to tak :
3x+2a= 3+6ax ⇔ 2a−3= 6ax−3x ⇔
3x(2a−1)= 2a−3 , a równanie to ma :
| | 2a−3 | |
1) 1 rozwiązanie równe : x= |
| ⇔ 2a−1≠0 ⇔a≠12 , |
| | 3(2a−1) | |
mówimy że wtedy jest oznaczone ;
2)
∞ wiele rozwiązań nie może mieć, bo nie istnieje a dla którego 2a−1=0 i 2a−3=0 ,
mówimy, że nie jest nieoznaczone ;
3) 0 rozwiązań (jest sprzeczne) ⇔ 2a−1=0 i 2a−3≠0 ⇔ a=
12 i a≠
32 ⇔
⇔
a=12 .
12 mar 16:53