pomocy
Konrad: WItam,
w zadaniu "Na spotkanie przybyło osiem osób, oblicz prawdopodobieństwo że każda osoba urodziła
się w a) innym b) tym samym miesiącu" jakiej metody mam użyć (sam oblicze ale niewidem jak do
tego dojść)
Pozdrawiam
11 mar 20:58
Konrad: powiedzcie mi tylko jakiej metody użyć
11 mar 21:08
Mila:
a) Ω=12
8
Każda z osób "może sobie wybrać miesiąc urodzenia na 12 sposobów"
|A|=12*11*10*9*8*7*6*5
Pierwsza wybiera na 12 sposobów, druga na 11 itd
| | 12*11*10*9*8*7*6*5 | |
P(A)= |
| |
| | 128 | |
| | | |
b)|B|= | =12 wybrany jeden miesiąc z 12 |
| | |
11 mar 21:12
PW: a) 8−elementowe wariacje bez powtórzeń o wartościach w zbiorze 12−elementowym
b) zbiór składa się tylko z 12 elementów (wszyscy urodzili się w jednym z 12 miesięcy)
Przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω składa się z wszystkich 8−elementowych wariacji z
powtórzeniami o wartościach w zbiorze 12−elementowym.
11 mar 21:12
Mila: Witaj PW.
11 mar 21:21
Konrad: mam podpunkt c) "2 dzieci (z tego spotkania) urodziło się w czerwcu"
ale jak biorę Ω=12
2 oraz |A|=2 po 1 = 2 a w odp mam że to 1/144

gdzie robię błąd
11 mar 21:29
Konrad: halo?
11 mar 21:43
Konrad: proszę wskażcie błąd bo sam nie mogę do tego dojść
11 mar 21:54
PW: A dlaczego bierzesz teraz |Ω|=122? Cały czas jest to ta sama przestrzeń zdarzeń elementarnych
o liczności podanej przez Milę.
Zdarzenie C − "dwoje z uczestników urodziło się w czerwcu" należy rozumieć jako "dwoje w
czerwcu, a pozostali w dowolnym miesiącu"
|C| = 126 (tych dwoje już mają ustalony miesiąc urodzenia, a liczymy możliwości dla
pozostałych sześciorga)
11 mar 23:43