ciągi
Emi: Prosze o pomoc! Nie czaje jak rozwiązywać tego typu zadania... : Liczby: 3, b, c tworzą w
podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny. Te same liczby są w podanej kolejności
pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz b i c.
12 mar 16:50
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania i własności tych ciągów :
b
2=3c i (*)
b>3 i c>b i r=b−3 i 3+4r=c ⇒ 3+4(b−3)=c i b
2= 3(4b−9) ⇔
⇔ (**)
c=4b−9 i b
2−12b+27=0 ⇒ b=3 lub b=9, a stąd i (**) ⇒
⇒ (b=3 i c=3) lub (b=9 i c=27) ⇒ tylko para
(b,c)=(9,27) spełnia warunki zadania
12 mar 17:11
Emi: dzieki!

mniej wiecej juz wiem
12 mar 17:18