witam ponownie
Środek ciężkości trójkąta , to punkt , w którym przecinają się trzy
środkowe tegotrójkata oznaczony S
zatem wiesz ,że tśrodkowe trójkąta dzielą się w stosunku 2: 1
liczac od wierzchołka trójkąta>
zatem ICOI{CSI=u{32 dane jest ICSI= 5
więc ICOI= 32*5 = 7,5
ICSI=IASI=IBSI = R gdzie R −− promień okręgu opisanego
zatem R =7,5 => zę IABI = 2R = 15
oznacz boki: CA= b CB= a AC = c
masz podany obwód trójkata a+b+c = 36
więc a+b +15 = 36 => a +b = 21 => a = 21 − b to b<21
teraz z tw> Pitagorasa mamy
a2 +b2=c2
zatem:
(21− b)2 +b2 = 1%2
rozwiąż to równanie i oblicz "b" i "a"
r −− promień okręgu wpisanego
wylicz ze wzoru:
| 2P | ||
r = | gdzie P= 12*a*b
| |
| a+b+c |
Powodzenia, to już tylko rachunki
| ICOI | |
= 32
| |
| ICSI |