wadliwość pewnego produktu wynosi 20%
Łukasz: Wadliwość pewnego produktu wynosi 20%. jeżeli losujemy z pewnej produkcji 7 sztuk towaru to
prawdopodobieństwo tego, że
a) co najwyżej dwa są wadliwe wynosi 0,852 tak/nie?
b) dokładnie dwa są wadliwe wynosi 0,275 tak/nie?
c) co najmniej jeden jest wadliwy wynosi około 0,8 tak/nie?
12 mar 12:14
irena_1:
a)
| | | | | | | |
P(A)= | *0,20*0,8*7+ | *0,2*0,86+ | *0,22*0,85= |
| | | | |
=0,8
5(0,64+1,12+0,84)=0,32768*2,6=0,851968≈0,852
b)
| | | |
P(B)= | *0,22*0,85=21*0,04*0,32768=0,2752512≈0,275 |
| | |
c)
| | | |
P(C)−1− | *0,20*0,87=1−0,2097152=0,7902848≈0,8 |
| | |
12 mar 12:27
Łukasz: możesz mi to wszystko wytłumaczyć skąd się wzięło?
12 mar 12:37
irena_1:
Ze schematu Bernoulli'ego
12 mar 12:38
12 mar 12:39
Łukasz: Dobrze. A jesteś w stanie rozwiązać mi inne zadania? Bo ja kompletnie nie mam głowy do tego,
nie wiem jak się zabrać, a w czwartek mam zaliczenie.
12 mar 12:43