rozwiaz nierownosc
ooooo: x2 + 4x − 6 ≤ 0
Δ=40
co dalej? jesli nie da sie liczby 40 spierwiastkowac
12 mar 12:09
Ajtek:
√Δ=
√40=
√4*10=2
√10
I liczysz pierwiastki

.
12 mar 12:14
ooooo: wlasnie nie kumam jak liczy sie takie pierwiastki
12 mar 12:18
ooooo: tzn co robi sie z takimi liczbami ktorych nie da sie spierwiastkowac...
12 mar 12:19
Ajtek:
Zapisałem Tobie ile to jest
√40.
Teraz liczysz x
1 i x
2 ze wzorów

.
12 mar 12:20
ooooo:
12 mar 12:26
Ajtek:
54 wzory masz tutaj.
12 mar 12:27
ooooo: | | − 4 − 2 √10 | | − 6 √10 | |
x1= |
| = |
| |
| | 2 * 1 | | 2 | |
12 mar 12:32
ooooo: dobrze obliczylam?
12 mar 12:32
12 mar 12:33
ooooo: a w tym x1 liczby −6 nie dzieli sie przez 2?
12 mar 12:35
12 mar 12:36
Ajtek:
Źle
Nie możesz dodawać do siebie liczby całkowitej i pierwiastka

Masz coś takiego w liczniku:

+
12 mar 12:36
ooooo: sorry zle zapisalam
12 mar 12:37
irena_1:
Źle obliczone:
| | −4−2√10 | |
x1= |
| =−2−√10 lub x2=−2+√10 |
| | 2 | |
Liczby −2−
√10 i −3
√10 nie są równe (tak się nie redukuje

!)
12 mar 12:37
ooooo: w takim razie co stalo sie z ta 2?
12 mar 12:41
ooooo: juz wiem
12 mar 12:43
ooooo: | − 8 − 4 √10 | |
| = −4 − 2 √10 |
| 2 | |
tak?
12 mar 12:45
irena_1:
Tak
12 mar 12:46
ooooo: dzieki
12 mar 12:46
Ajtek:
Witaj
irena 1.
Dzięki za pomoc

.
12 mar 12:47
irena_1:
Witaj.
12 mar 12:48
ooooo: a jak pierwiastkowac takie liczby jak 40 50 itp itd?
12 mar 12:54
ooooo: chodzi chyba o wyłączanie czynnika przed znak pierwiastka
12 mar 12:57
Ajtek:
np:
√50=
√25*2=5
√2 
.
12 mar 12:58
irena_1:
Tak− trzeba rozłożyć na czynniki, szukając w iloczynie kwadratów
40=4*10=22*10
√40=2√10
50=25*2=52*2
√50=5√2
12 mar 13:00
ooooo: zauważyłam ze zawsze sie dzieli przez 3 lub 2 ?
12 mar 13:02
ooooo: dziekuje za pomoc
12 mar 13:12