Rozwiąż równanie wymierne.
wajdzik: Rozwiąż równanie:
D=R\{0}
Mam rozwiązać to na dwa przypadki tak? x>0 i x<0
x>0
−2x+1=0
x<0
4x+2=0
Rozwiązaniem równania jest: x
1 i x
2.
11 mar 22:47
jikA:
Jeżeli masz równanie to nic nie musisz rozpatrywać na przypadki bo nie musisz zmieniać zwrotu
nierówności bo masz równanie.
Przykład
x = 3 / * (−1)
−x = −3
co jest prawdą.
11 mar 22:49
Janek191:
więc
2 = 4 x / : 4
===========
11 mar 22:49
wajdzik: | | 2 | |
błąd, wiedziałem, że coś pomieszałem. To |
| =4 |
| | |x| | |
11 mar 23:01
jikA:
Wartość wyrażenia |x| jaka jest?
11 mar 23:02
wajdzik: | | 1 | |
I przy okazji. Miałem błąd w drugim przypadku bo ma być x=− |
| |
| | 2 | |
11 mar 23:02
jikA:
Podaj zbiór wartości y = |x|.
11 mar 23:02
wajdzik: |x|= x,gdy x>0
−x,gdy x<0
11 mar 23:05
jikA:
Czemu rozpisujesz moduł? Dałem pytanie jakie wartości przyjmuje wyrażenie |x|?
11 mar 23:07
wajdzik: x≠0, o to chodzi?
11 mar 23:09
Dominik: podaj zbior wartosci funkcji f(x) = |x|
11 mar 23:12
wajdzik: Nie mam pojęcia o co chodzi, ech.
11 mar 23:22
wajdzik: y=2
11 mar 23:22
11 mar 23:23
jikA:
Nie wiesz co to jest zbiór wartości?
11 mar 23:24
wajdzik: Wiem co to jest zbiór wartości.
11 mar 23:25
jikA:
To ja i Dominik Ci już piąty raz piszemy żebyś podał zbiór wartości y = |x|.
11 mar 23:26
Krzysiek : Zbiorem wartosci funkcji y=|x| jest przedzial <0.∞)
11 mar 23:26
wajdzik: Nie wiem jak przedstawić |x|. Nie mam pojęcia.
11 mar 23:28
wajdzik: <0,+∞), ponieważ przy |x| nie możemy otrzymać wartości ujemnej?
11 mar 23:30
Dominik: dokladnie
11 mar 23:32
jikA:
Krzysiek Ci pomógł.
11 mar 23:32
wajdzik: No cóź, jak się nie uczyłem we wcześniejszych latach to teraz cierpię na podstawach.
| | 1 | |
Wracając, mam zbiór wartości. I rozwiązaniem jest x1= |
| . |
| | 2 | |
11 mar 23:34
jikA:
Wyrażenie |x| jest nieujemne więc możesz spokojnie ustaliwszy dziedzinę mnożyć przez moduł
w nierównościach.
11 mar 23:34
jikA:
Przemnóż to równanie przez |x| i zobacz co dostaniesz.
11 mar 23:35
11 mar 23:37
jikA:
I jakie dostajesz odpowiedzi?
11 mar 23:39
wajdzik:
Dziękuję za pomoc.
11 mar 23:43
wajdzik: Mam tutaj jeszcze jeden przykład.
D=R\{2}
| 3 | |
| =3 /*|x|−2 3=3|x|−2 9=3|x| x1=−3 V x2=3 |
| |x|−2 | |
Wszystko ok?
11 mar 23:50
jikA:
A czy |x| − 2 przyjmuje wartości tylko nieujemne?
11 mar 23:54
Dominik: 3=3|x|−2
9=3|x|
co zrobiles w tym przeksztalceniu?
11 mar 23:55
jikA:
Dziedzina jest źle policzona.
11 mar 23:55
wajdzik: hm, no niestety nie.
11 mar 23:55
jikA:
Co Ty właśnie tam zrobiłeś jedną część pomnożyłeś a drugiej już nie?
11 mar 23:56
wajdzik: Dominik, tam powinien być nawias, wtedy mnożę 3*2 i daję na drugą stronę. jikA, D=R\{−2,2}
11 mar 23:56
jikA:
Ale masz równanie więc możesz tak zrobić tylko chciałem wiedzieć czy wiesz o co chodzi z
modułami jakie wartości przyjmują.
11 mar 23:57
jikA:
Dobrze masz rozwiązane tylko że zapisałeś 2 zamiast 6.
11 mar 23:58
wajdzik: Dobra Panowie, na dzisiaj wystarczy. Jesteście wielcy, to co robicie jest dla mnie niesamowite.

W przyszłości mam nadzieję, że sam będę mógł pomagać innym. Dobranoc.
12 mar 00:01
jikA:
Dobranoc.
12 mar 00:06