Rozwiąż układ równań metodąpodstawiania
Szedol: A)
{2x+y=8
{4x−y=10
B)
{x−3=−5
{2x+5y=1
12 mar 12:45
irena_1: a)
Z drugiego równania
y=4x−10
i podstawiasz do pierwszego
2x+4x−10=8
6x=18
x=3
y=4*3−10=2
b)
Z pierwszego
x=−2
2*(−2)+5y=1
−4+5y=1
5y=5
y=1
12 mar 12:48
Licealista: kończ waść, wstydu oszczędź.
a) dodajesz stronami i masz 6x=18 podziel na 6 masz x podsatwiasz i liczysz y
b) wywalasz −3 na prawo i masz x= −2 podstawiasz i masz y.
12 mar 12:48
Eta:
słuszna uwaga ...
12 mar 12:50
Szedol: Wybaczcie w b)
{x−3y=−5
{2x +5y=1
stara klawiatura i często nie zaskakuje
12 mar 12:57
Eta:
−2x+6y= 10
2x+5y=1
−−−−−−−−−−
= 11y= 11 ⇒ y=.... x=....
12 mar 12:58
12 mar 12:58
12 mar 13:00