Rozwiąż równanie.
wajdzik: Rozwiąż równanie:
D=R\{−1,2}
| |x+2| | | 3 | |
| − |
| =−2 |
| (x−1)(x+2) | | x−1 | |
| |x+2|−3(x+2)+2(x−1)(x+2) | |
| =0 |
| (x−1)(x+2) | |
| |x+2|−3x−6+2x2+2x−4 | |
| =0 |
| (x−1)(x+2) | |
| 2x2−x−10+|x+2| | |
| =0 |
| (x−1)(x+2) | |
2x
2−x−10+x+2=0 V 2x
2−x−10−x−2
2x
2−8=0 V 2x
2−2x−12=0
x
2−4=0 V x
2−x−6=0
(x−2)(x+2)=0 V (x−3)(x+2)=0
x=2, x=−2 V x=3, x=−2
Odpowiedź: Rozwiązaniem równania jest: x=2, x=3.
I teraz pytanie. W odpowiedziach rozwiązaniem jest x=2 i tyle.
Tutaj tak samo:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Cx%2B2%7C%2F%28x%5E2%2Bx-2%29-3%2F%28x-1%29%3D-2++
Nie znalazłem żadnego błędu, ktoś mi powie czego nie widzę?
12 mar 18:05
Licealista: D=R/{1,−2}
12 mar 18:07
wajdzik: Tak, źle przepisałem.
12 mar 18:11
wajdzik: Czemu 3, nie jest rozwiązaniem?
12 mar 18:15
Kipic: bo jak pod x podstawisz 3 to prawa sie nie bedzie rownac lewej
12 mar 18:20
wajdzik: No w sumie, nie sprawdziłem czy trójka jest rozwiązaniem równania aczkolwiek tak wyszło. Ech...
12 mar 18:23
wajdzik: A czy jest jakiś sposób szybszy od podstawiania, żeby sprawdzić czy 3 jest rozwiązaniem?
12 mar 18:36
12 mar 18:47