....
pomocy: Dana jest funkcja f(x)= (m−1)x2 + 3mx + 4 + 2m.
Dla jakich wartości parametru m jej najmniejsza wartość jest liczbą ujemną?
10 paź 16:12
konrad: −Δ/4a<0 i m−1<0
10 paź 16:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
o
(m−1) = 0
wtedy: f(x) = 3x + 4 + 2 = 3x+6
najmniejsza wartość funkcji nie istnieje

(funkcja nie posiada kresu dolnego)
2
o
(m−1) < 0
wtedy f(x) = (m−1)x
2 + 3mx + 4 + 2m
jest funkcją kwadratową (wykres paraboli) o współczynniku a<0 (czyli ramiona skierowane 'do
dołu')
wniosek: taki jak w 1
o
3
o
(m−1) > 0
wtedy f(x) = (m−1)x
2 + 3mx + 4 + 2m
jest funkcją kwadratową (wykres paraboli) o współczynniku a>0 (czyli ramiona skierowane 'do
góry') − czyli funkcja przyjmuje wartość MINIMALNĄ

wyznacz współrzędną y
w wierzchołka (np. ze wzoru)
y
w < 0

oblicz nierówność i prawie gotowe zadanie
10 paź 16:29
konrad: a najmniejsza, nie największa...
czyli m−1>0
10 paź 16:31
pomocy: dzieki
10 paź 17:00
qwerty: gówno prawda. zalozenie ze (m−1)> jest nieprawdziwe. w dalszej czescie zadania prz "m" bedzie
minus wiec ramiona paraboli beda skierowane w dol
27 lut 17:56
Ann: móglby mi ktoś powiedzieć czy to jest dobrze?
12 mar 18:52
Ziomalkapucha: Tak jak napisał ArturzmiastaNeptuna jest dobrze.
qwerty nie ma racji, bo ten "−" stoi przy m, a to jest już zupełnie co innego, ponieważ chodzi
o znak przed x2
15 mar 16:12