znaleźć ekstrema funkcji
Krystian: znaleźć ekstrema funkcji
f'(x)=x2*e−x zupełnie nie mam pojęcia jak to rozwiącać (x kwadrat razy e do potęgi
minus x)
11 mar 16:47
11 mar 16:53
Krystian: zapoznałem sie z tym:
pochodna to: −e−x(x−2)x
nie mam pojęcia jak policzyć z tego Δdelte aby stworzyć postać iloczynową
11 mar 19:09
Mila:
f(x)=x2*e−x to wzór Twojej funkcji?
11 mar 19:18
asdf:

| | x | |
x*e−x = |
| .. to samo  x ∊ R (mianownik nigdy nie osiągnie zera) |
| | ex | |
licze pochodną:
y' = x*e
−x = x'e
−x + e
−x*(−x)'*x = e
−x − e
−x*x =e
−x(1−x)
przyrownuje do zera:
y'=0
e
−x(1−x) = 0 // e
−x, tutaj mozna jedynie mnożyć ludz bielić przez liczbę, która wiadomo,
| | 1 | |
że jest DODATNIA, a to, że e−x jest zawsze dodatnie (patrz wykres |
| , ale mozesz mi |
| | ex | |
w tej kwesti zaufać

)
1−x = 0
x=1
rysujesz od prawej strony z dołu − znak ujemny przy x po redukcji.
Już sam określ czy to jest minimum czy maksimum
11 mar 19:19
asdf: widze, że źle przepisałem, nie x, tylko x2 − pochodną policzysz, zrobisz podobnie i będzie
dobrze
11 mar 19:20
Krystian: @Mila:nie xe−x
super! dzięki na przykładach dużo łatwiej się nauczyć, jednak mam jeszcze kłopot z takimi oto
przykładami:
f(λ)=x*lnx
f''(x)= lnx +1
f(y)=xe−x
f(x)= x2*e−x
12 mar 17:30
Mila: Krystian napisz całą treść zadania.
Jaki kłopot, nie wiadomo co chcesz policzyć.
12 mar 18:00
Krystian: Musze policzyć ekstremum funkcji i w poprzednim poście wypisałem przykłady.
12 mar 18:39