matematykaszkolna.pl
znaleźć ekstrema funkcji Krystian: znaleźć ekstrema funkcji f'(x)=x2*ex zupełnie nie mam pojęcia jak to rozwiącać (x kwadrat razy e do potęgi minus x)
11 mar 16:47
11 mar 16:53
Krystian: zapoznałem sie z tym: pochodna to: −ex(x−2)x nie mam pojęcia jak policzyć z tego Δdelte aby stworzyć postać iloczynową
11 mar 19:09
Mila: f(x)=x2*e−x to wzór Twojej funkcji?
11 mar 19:18
asdf: rysunek
 x 
x*e−x =

.. to samo emotka x ∊ R (mianownik nigdy nie osiągnie zera)
 ex 
licze pochodną: y' = x*e−x = x'e−x + e−x*(−x)'*x = e−x − e−x*x =e−x(1−x) przyrownuje do zera: y'=0 e−x(1−x) = 0 // e−x, tutaj mozna jedynie mnożyć ludz bielić przez liczbę, która wiadomo,
 1 
że jest DODATNIA, a to, że e−x jest zawsze dodatnie (patrz wykres

, ale mozesz mi
 ex 
w tej kwesti zaufać emotka ) 1−x = 0 x=1 rysujesz od prawej strony z dołu − znak ujemny przy x po redukcji. Już sam określ czy to jest minimum czy maksimum emotka
11 mar 19:19
asdf: widze, że źle przepisałem, nie x, tylko x2 − pochodną policzysz, zrobisz podobnie i będzie dobrze
11 mar 19:20
Krystian: @Mila:nie xex super! dzięki na przykładach dużo łatwiej się nauczyć, jednak mam jeszcze kłopot z takimi oto przykładami: f(λ)=x*lnx f''(x)= lnx +1 f(y)=xex f(x)= x2*ex
12 mar 17:30
Mila: Krystian napisz całą treść zadania. Jaki kłopot, nie wiadomo co chcesz policzyć.
12 mar 18:00
Krystian: Musze policzyć ekstremum funkcji i w poprzednim poście wypisałem przykłady.
12 mar 18:39