Logarytmy
Kamil: Wykaż, że jeżeli log23=a to
a) log62=1/(a+1)
b) 1/logp{3}2 + 1/log92 = 2,5a
c) 1/logp{3}2 + 1/log94=1,5a
12 mar 15:54
Kamil: tam gdzsue jest p {3} to jest pierwiastek z 3 , nie wyszedł zapis
12 mar 15:55
Saizou : a)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log62= |
| = |
| = |
| |
| | log2(3*2) | | log23+log22 | | a+1 | |
12 mar 16:02
Saizou : b)
| 1 | | 1 | |
| + |
| =log2√3+log29=log2(√3*9)=log2(31/2*32)= log232,5= |
| log√32 | | log92 | |
2,5log
23=2,5a
12 mar 16:05
Saizou : a ostatni przykład zrób sam
12 mar 16:05
Kamil: thx
12 mar 16:22