Rozwiąż równanie.
wajdzik: Rozwiąż równanie:
Nie wiem czy mój schemat działania jest poprawny:
x−2≠0, x≠2
|x|=−x+3
x=−x+3 V x=−(−x+3)
2x=3 V 0=3
I jak?
12 mar 16:52
Ann: a co się stało z x−2?
12 mar 16:58
wajdzik: Nie przemnożyłem, już poprawię obliczenia.
12 mar 16:59
Cusack: | | −x+3 | | x−3 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
nie możesz tak bezkarnie pominąć mianownik
12 mar 16:59
PW: Liczac od dolu = przejscie miedzy 7. a 6. wierszem jest niepoprawne (zgubiles mianownik).
12 mar 16:59
wajdzik: Cusack, teraz wymnożyłem przez: (x−2). Otrzymuje x(x−2)=x−3 V x(x−2)=−x+3
x2−x−3 V x2−3x+3.
Wyliczam deltę.
12 mar 17:02
wajdzik: x1=U{1−√13{2}}, x2=U{1+√13{2}} Natomiast druga Δ nie ma pierwiastków.
Czyli x1 oraz x2 są rozwiązaniem równania.
12 mar 17:04
wajdzik: i jak?
12 mar 17:05
12 mar 17:08
wajdzik: | | 1−√13 | | 1+√13 | |
x1= |
| , x2= |
| , te wyniki się zgadzają tak?  |
| | 2 | | 2 | |
12 mar 17:17
Cusack: tylko dodatni. Ale już chyba wiesz dlaczego.
12 mar 18:52